Spionii care formau o întreagă rețea de spionaj în Ucraina au fost reținuți în Harkov. Ei vindeau informații strategice Rusiei

Majoritatea germanilor cred că serviciile de informaţii nu sunt pregătite să facă față spionilor străini / Foto: Pixabay
Majoritatea germanilor cred că serviciile de informaţii nu sunt pregătite să facă față spionilor străini / Foto: Pixabay

O rețea de agenți care a încercat să transmită Rusiei documente ultrasecrete de la o uzină strategică din apropiere și cele mai recente progrese tehnologice realizate de Ucraina în sectorul de combustibil și energie a fost expusă în regiunea Harkov.

"La indicațiile ocupanților, complicii lor trebuiau să fure documentele «necesare», să le digitalizeze și să le transmită electronic Federației Ruse."

"Aceste date sunt necesare statului agresor pentru construcția și operarea hidrocentralelor, centralelor nucleare și termice, toate acestea generând electricitate. Ele sunt necesare pentru buna funcționare a complexului militar-industrial al Federației Ruse”, spune Procuratura Generală din Ucraina, notează Pravda.

Ancheta a relevat că suspecții au adunat scheme, planuri și instrucțiuni de fabricație pentru turbine cu abur, împreună cu componentele acestora. Aceste turbine nu sunt produse în Federația Rusă, iar firma din Harkov era sursa achizițiilor lor constante înainte de începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Șeful biroului de proiectare al unei întreprinderi industriale și adjunctul șef al atelierului se numără printre persoanele aflate în custodie. Ancheta a relevat că șeful celulei de agenți de informații ruse locuia în Harkov și fusese asociat de afaceri anterior cu o uzină din apropiere.

După obținerea documentelor necesare de către ruși, acestea trebuiau digitalizate și trimise electronic manipulanților lor din Rusia.

În plus, aproximativ 125.683 dolari americani au fost descoperiți în posesia organizatorului celulei, suma pe care se pare că a primit-o ca recompensă pentru colaborarea cu rușii.

SSU raportează că, în momentul respectiv, suspecții au fost notificați cu privire la suspiciunea de înaltă trădare comisă în timpul legii marțiale de către un grup de persoane. Suspecții nu au dreptul să fie eliberați pe cauțiune. Ei ar putea fi închiși pe viață.

Comunicatul Parchetului General din Ucraina:

„Sub îndrumarea procedurală a Procuraturii Regionale din Harkov, organizatorul și membrii rețelei de agenți au fost informați cu privire la suspiciunea de trădare comisă în timpul legii marțiale de către un grup de persoane într-o conspirație prealabilă (Partea 2 a Articolului 28, Partea 2 a Articolului 111 din Codul Penal al Ucrainei).

Potrivit anchetei, suspecții, sub supravegherea Federației Ruse, au adunat scheme, desene și instrucțiuni pentru producția de turbine cu abur, precum și componente pentru acestea, de la o întreprindere strategic importantă din regiunea Harkov.

Organizatorul rețelei de agenți era un antreprenor din Harkov. El a implicat alte persoane în activitatea criminală, inclusiv șeful biroului de proiectare și adjunctul șefului atelierului din întreprinderea industrială.

După ce au primit documentele necesare de la dușman, acestea trebuiau digitalizate și transferate electronic către curatorii ruși.

Aceste date sunt necesare statului agresor pentru construcția și operarea hidrocentralelor, centralelor nucleare, termice, datorită cărora se produce electricitate. Ele sunt necesare pentru buna funcționare a complexului militar-industrial al Federației Ruse.

În condițiile unei invazii pe scară largă în Ucraina, acest lucru ar oferi oportunitatea de a crește și dezvolta capacitățile Federației Ruse pentru fabricarea armelor, munițiilor, explozivilor și altor mijloace de distrugere în masă. Și, de asemenea, pentru repararea și construcția de echipamente militare, mijloace de război radio-electronice, vehicule aeriene fără pilot.

În timpul perchezițiilor locurilor de reședință și de muncă ale suspecților, au fost confiscate documentații tehnice, telefoane, laptopuri, tablete și unități flash.

Ofițerii de aplicare a legii au găsit mai mult de 5 milioane de echivalente hryvnia în diferite valute de la organizatorul rețelei de agenți. El probabil a primit această sumă pentru cooperarea cu reprezentanții Federației Ruse.

Poliția a arestat participanții. Curtea a aprobat cererea procuraturii: suspecții au fost arestați fără cauțiune.

O anchetă este în desfășurare pentru aducerea în fața justiției a tuturor persoanelor implicate în activitățile agenției ruse.

Investigația prealabilă și sprijinul operațional sunt efectuate de Biroul SBU din regiunea Harkov”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel