SPD, partidul lui Olaf Scholz, a câștigat primul scrutin regional într-un land condus tradițional de CDU

Sursă foto: Facebook - Anke Rehlinger
Sursă foto: Facebook - Anke Rehlinger

Partidul cancelarului german Olaf Scholz a câștigat primul scrutin regional, detronând partidul CDU, care a condus în ultimele două decenii. 

Social-democrații de centru-stânga (SPD) din Germania, cunoscuți generic ca partidul cancelarului Olaf Scholz, au fost declarați câștigători cu majoritate absolută în alegerile de duminică în statul Saarland, din vestul Germaniei. 

SPD a câștigat 43,5% din voturi, învingând Uniunea Creștin Democrată (CDU) cu 28,5%, potrivit comisiei electorale de stat. CDU a deținut puterea în stat în mod continuu din 1999, transmite DW.com.

Au luat peste jumătate din locuri

Social-democrații au câștigat 29 din cele 51 de locuri din parlament, oferindu-le majoritate absolută, iar asta înseamnă că nu vor fi nevoiți să formeze o coaliție.

Anke Rehlinger de la SPD urmează să devină noul premier de stat pentru Saarland, preluând mandatul de la Tobias Hans, CDU.

Trei partide nu au trecut pragul de 5%

Verzii de stânga, neoliberalii Democrați Liberi (FDP) și Partidul de Stânga nu au reușit să treacă pragul de 5% și să câștige locuri în parlament. Verzii au fost la doar 23 de voturi să intre. Alternativa de extremă dreapta pentru Germania (AfD) și CDU vor fi singurele partide de opoziție.

Saarland este primul scrutin dintre mai multe alegeri la nivel de stat în 2022, iar social-democrații speră să continue să sporească impulsul dat de alegerile naționale din 2021, când au dat o lovitură istorică creștin-democraților la nivel federal.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz, SPD, a preluat mandatul în decembrie, conducând o coaliție tripartită cu Verzii de stânga și neoliberalii Democrați Liberi (FDP).

Discuție între Olaf Scholz și Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis scrie pe Twitter că a avut „o discuție foarte bună” cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Cei doi au discutat și despre aderarea României la spațiul Schengen.

„Discuție foarte bună cu cancelarul Olaf Scholz privindconsolidarea în continuare a relațiilor noastre bilaterale cu accent pe cooperarea economică și energetică, precum și aderarea României la Schengen. Continuăm coordonarea privind situația de securitate și modalitățile de a ajuta refugiații”, a scris Iohannis.

Întâlnirea a avut loc vineri, la Bruxelles, în marja reuniunii Consiliului European. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel