Sorina Pintea, în cătușe. Cazanciuc: Interpretare halucinantă a legii. Nimic mai FALS

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a făcut o radiografie a evenimentelor în care a fost implicată colega sa de partid, Sorina Pintea, în special cel din seara în care a fost dusă cu cătușe la spital.

Robert Cazanciuc a postat pe pagina sa de Facebook un text cu titlul ”Când legea e umană, iar oamenii, nu!”, pe care vi-l prezentăm integral:

”Justiția și telejustitia pot fi văzute că un diagnostic al unei societăți normale sau a uneia bolnave.

Într-o societate normală, justiția se înfăptuiește doar de judecători, doar în sala de judecată, doar pe bază de lege și administrare de probe.

Telejustiția este un concept politic, care în țările bolnave devine o realitate ce strivește demnitatea umană, strivește adversarul politic al celui care are cătușele și nu-i este teamă de răspundere.

Încătușarea Sorinei Pintea pe drumul către un medic, nu către un călău, nu s-a făcut în baza legii, ci prin voința unor oameni care au abuzat dreptul.

Legi și regulamente

Legea de executare a pedepselor, în vigoare din 2013, arată fără echivoc în art. 4 că " Pedepsele și măsurile privative de libertate se execută în condiții care să asigure respectarea demnității umane.", iar în art.16 că folosirea cătușelor sau a altor mijloace de imobilizare NU ESTE PERMISĂ decât în situații în care alte măsuri de menținere a ordinii și disciplinei nu au dat rezultate, pentru a împiedica evadarea sau pentru a împiedica acte de violența.

Regulamentul privind organizarea și funcționarea centrelor de reținere, în vigoare din 2018, arată de asemenea, fără echivoc, în art. 214 ( Folosirea mijloacelor de imobilizare ) al.1, că " pentru prevenirea comportamentelor violente ale persoanei private de libertate, personalul centrului poate folosi mijloacele de imobilizare din dotare", detaliind ulterior situațiile în care se impune încătușarea. Aceste cazuri presupun violență sau risc la adresa securității naționale.

Am auzit o interpretare halucinantă, că doar în alineatul 6 de la art. 214 se reglementează situațiile în care nu se încătușează o persoană, respectiv femeia gravidă, persoană peste 65 de ani, persoană cu handicap locomotor, minorul sub 16 ani, persoană ale cărei afecțiuni medicale impun utilizarea tărgii sau a căruciorului în deplasare.

Nimic mai fals.

Apel către polițiști

Acest ultim alineat vine și arată că încătușarea nu este permisă nici măcar în cazul infracțiunilor deosebit de grave, dacă persoană reținută se află într-una din aceste situații de excepție.

În niciun caz nu se poate interpreta că imobilizarea prin cătușe este interzisă doar în aceste situații particulare.

O asemenea interpretare nu are legătură nici cu legea, nici cu regulamentul, ci intră sub incidența Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Tratamentelor sau Pedespselor Inumane din cadrul Consiliului Europei.

Fac un apel la toți politiștii din România să aplice legea așa cum este scrisă, cu deplină respectare a demnității umane, pentru că ei sunt în primul rând gardienii legii, iar respectarea strictă a acesteia înseamnă protecția și demnitatea lor !” a scris Robert Cazanciuc.

n.r. - Sublinierile și intertitlurile aparțin redacției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel