Sorina Pintea, detalii șocante despre bolnaviii care au nevoie de transplanturi

Bianca Ştefan / 01 aug 2018 / 16:39 Salveaza PDF Comentarii
Sorina Pintea
Descriere foto: Sorina Pintea

Sorina Pintea a declarat că în prezent nu se ştie cu exactitate numărul bolnavilor români care au nevoie de transplant pulmonar. Ministrul Sănătății a adăugat că va fi modificat ordinul de înfiinţare a Agenţiei Naţionale de Transplant, schimbările fiind menite să aducă transparenţă şi predictibilitate. 

"Există aceste registre care sunt pe fiecare centru în parte. Agenţia Naţională de Transplant, directorul executiv, deşi are atribuţii în fişa postului să cunoască aceste date, nu are acces la aceste date. Da, şi mie mi se pare ciudat. Am primit un raport din partea noii conduceri, un raport în care ni se prezintă succint probleme, urmând Corpul de Control să finalizeze raportul de control, dar odată cu acel raport, noua conducere a venit şi cu o propunere de modificare a ordinului de înfiinţare a Agenţiei Naţionale de Transplant. Deci, până la legea transplantului, vom lua măsuri imediate, astfel încât să putem avea o transparenţă şi o predictibilitate. Tot ce pot să vă spun este că, deşi la Direcţia Asistenţă Medicală din Ministerul Sănătăţii aveam date că există 31 de pacienţi care necesită transplant pulmonar, în registru nu apare decât unul singur. Nu avem în acest moment - şi spun în acest moment, pentru că vom avea cât de curând, probabil vineri - o prioritizare în funcţie de urgenţă sau în funcţie de înscrierea pe listă a pacienţilor care au nevoie de orice tip de transplant", a precizat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

Sorina Pintea a adăugat că unul dintre criteriile în funcţie de care se aleg receptorii în acest moment este compatibilitatea. 

"Eu, în acest moment, nu am de la Agenţia Naţională de Transplant o situaţie privind listele pacienţilor. (...) Nu au găsit nimic, au cerut date în paralel, au primit date, le-au pus cap la cap şi în afară de raportul cu care au venit, au venit şi cu propuneri de modificare a ordinului de înfiinţare a Agenţiei Naţionale", a spus ea. 

Ministrul a mai declarat că propunerile de modificare a ordinului sunt foarte clare şi vor aduce "o maximă transparenţă a activităţii de transplant" din România.

Vezi și: Bilanț la Sănătate, Sorina Pintea: acte normative și situația transplanturilorTe-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23