Situație fără PRECEDENT în dosarul lui Mircea Băsescu

Mircea Băsescu a scăpat cel mai ieftin din dosarul de șantaj: a primit patru ani de închisoare cu executare din care se pare că va petrece după gratii doar câteva luni.

În același dosar, fiul lui Bercea Mondial a fost condamnat la 12 ani şi jumătate de închisoare. Magistraţii care au judecat cazul în prima instanţă au mai dat sentinţe cu executare şi altor trei membri ai clanului Bercea implicaţi în şantaj. Un singur inculpat a primit o pedeapsă cu suspendare. 

Condamnările dictate de Tribunalul Constanţa:

Florin Anghel: 12 ani, 11 luni şi 20 de zile

Izaura Anghel: 4 ani, 5 luni şi 10 zile

Marius Constantin (ginerele lui Bercea Mondial): 4 ani şi şase luni cu executare

Fănica Anghel (soția lui Bercea): 3 ani şi 9 luni cu executare

Grinică Anghel (fiul lui Sandu Anghel): măsura educativa neprivativă de libertate - 6 luni (fără executare)

În context, Izaura Anghel, fiica lui Bercea Mondial, a afirmat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că decizia Curții de Apel în cazul lui Mircea Băsescu este mult prea mică.

"Îmi pare rău că am ajuns ca el să fie condamnat definitiv, dar nu pot să nu mă gândesc că el are o condamnare mai mică decât cea primită de mine. Eu am patru ani și cinci luni pentru că m-am dus să îmi iau banii, iar el a primit patru ani cu executare pentru că a luat banii", a spus Izaura Anghel.

Mircea Băsescu, patru ani cu executare

Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis, joi, printr-o sentință definitivă, ca Mircea Băsescu, condamnat în primă instanță la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, cauză în care sunt implicați membri ai familiei lui Bercea Mondial, să își ispășească pedeapsa.

Magistrații au dispus ca și Marian Căpățână să își execute condamnarea, în același dosar, de 3 ani de detenție pentru complicitate la trafic de influență.

Judecătorii Curții de Apel Constanța au mai dispus confiscarea de la Marian Căpățână a sumei de 265.000 de euro, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data efectuării plății, și ridicarea sechestrului asigurator instituit în 2014 asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Mircea Băsescu, prin ordonanța Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Secția de Combatere a Corupției.

Totodată, conform Curții de Apel, instanța "înlătură din cuprinsul sentinței penale apelate dispozițiile privind confiscarea specială a sumei de 265.000 euro, în echivalentul în lei la cursul BNR. de la data efectuării plății, de la inculpatul Băsescu Mircea".

Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost trimiși în judecată în iunie 2014 de către procurorii DNA, pentru trafic de influență și respectiv complicitate la trafic de influență, iar în luna noiembrie a aceluiași an a început derularea procesului.

După ce au fost cercetați în stare de arest preventiv, judecătorii au înlocuit respectiva măsură cu cea a arestului la domiciliu și, ulterior, cu controlul judiciar.

Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 — 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl acestuia (Sandu Anghel), precum și a altor cereri incidente în cauză, cu scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel