Shinzo Abe își dorește tratat de pace între Japonia și Rusia

Guvernul japonez vrea să semneze un tratat de pace cu Rusia, care să aibă în vedere îmbunătățirea relațiilor dintre cele două state și clădirea unui sistem de cooperare cu Moscova pe scena internațională, a declarat luni, premierul Shinzo Abe în Parlamentul Japoniei.

„Ţara noastră vrea să imbunătăţească relaţiile cu Rusia prin promovarea activităţilor economice comune, în insulele nordice şi a planului economic în 80 de puncte. În mod consecvent, vom implementa, pe rând, toate acordurile la care am ajuns cu statul rus. Disputa teritorială va fi rezolvată, iar tratatul de pace ruso-japonez va fi semnat", a declarat Shinzo Abe.

„Bazându-ne pe relaţii de încredere cu preşedintele Vladimir Putin, vom construi relaţii de cooperare în diverse probleme internaţionale, inclusiv cea nord-coreeană", a mai adăugat premierul Japoniei.

 

Schinzo Abe și „planul de 80 de puncte"

 

Rusia şi Japonia au menţinut un dialog în ultimii ani la toate nivelurile, inclusiv întâlniri regulate între liderii celor două state. Cadrul dezvoltării cooperării economice dintre Rusia și Japonia este planul de 80 de puncte, propus de premierul japonez în mai 2016. Acesta implică eforturi de susținere a legăturilor dintre cele două state în sectorul energetic, mediul business micro și macro. De asemenea, include propunerea de a spori cooperarea în sectorul tehnologiilor de ultimă generație și al puterii nucleare.

Cele două state desfășoară consultări în ceea ce privește proiectele de cooperare din Sudul Insulelor Kuril.

Insulele din Arhipelagul Kurile au fost centrul disputei între Rusia şi Japonia încă de la sfârşitul celui de-al doilea Razboi Mondial, împiedicându-le pe cele două să semneze un tratat de pace, notează TASS.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel