Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Ce trebuie să faci astăzi, dacă vrei să-ți meargă bine tot anul

Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit de credincioși pe 7 ianuarie. Iată ce trebuie să faci în această zi, dacă vrei ca tot anul să-ți meargă bine. 

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Potrivit tradiţiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie). Se zice că după Sf. Ioan se botează gerul, adică gerul începe să nu-şi mai face simţită prezenţa. Sf. Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naşte copii sănătoşi, fără malformaţii.

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Potrivit tradiției, cine nu se veseleşte în Ziua Sf. Ioan va fi trist tot anul. În unele zone există obiceiul "Iordănitului". Tinerii stropesc cu aghiasmă luată în ziua de Bototeaza toţi oamenii care au participat la sluja de Sf. Ioan. "Iordăniţii" trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Ziua de Sf. Ioan este considerată şi "Ziua furcii", ziua în care femeile îşi reiau treburile zilnice. Pe rit vechi, la 7 ianuarie se sărbătoreşte Crăciunul. După Sfântul Ion, se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald. În popor s-a mai păstrat obiceiul stropirii cu agheasmă pentru ca bolile să fie ţinute la distanţa tot anul în curs.

Vezi și: Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Ce nu ai voie să faci azi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel