Urmărește emisiunea live


Sergio Mattarella a fost ales președinte al Italiei. Victorie pentru premierul Renzi

Parlamentul Italiei l-a ales pe judecătorul constituțional Sergio Mattarella în funcția de președinte al țării, conform BBC. Mattarella (73 de ani) îl va înlocui în funcție pe Giorgio Napolitano (89 de ani), care s-a retras la începutul acestui an invocând "semne de oboseală".

Judecător al Curții Constituționale, Mattarella a obținut sâmbătă cele 505 voturi necesare pentru a deveni președinte. El devine astfel al 12-lea președinte al Italiei postbelice.

Rezultatul votului din Parlamentul italian va fi interpretat și ca o mini-victorie a premierului socialist Matteo Renzi, cel care l-a nominalizat pe Mattarella.

Funcția de președinte este mai degrabă ceremonială în Italia, dar include puterea de a numi prim-ministrul. Napolitano a numit cinci premieri în cei 8 ani și jumătate de mandat .

Mattarella provine dintr-o proeminentă familie siciliană care poartă cicatricile unei lupte dureroase împotriva crimei organizate, comentează BBC.

În 1980, mafia l-a asasinat pe fratele mai mare al lui Mattarella, Piersanti, pe atunci guvernator al insulei. Sergio Mattarella a intrat în politică trei ani mai târziu ca membru al parlamentului din partea defunctului partid al creștin-democraților.

Italia. Restricții pentru mașinile cu numere românești

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel