Senatori americani ameninţă Turcia cu suspendarea din NATO dacă invadează nord-estul Siriei

Senatul SUA va sancţiona Turcia şi chiar va suspenda ţara din NATO dacă această ţară va invada nord-estul Siriei şi va ataca forţele kurde, a declarat luni senatorul Lindsey Graham, relatează dpa.

Vom introduce sancţiuni bipartizane împotriva Turciei dacă ea va invada Siria şi vom solicita suspendarea ţării din NATO dacă ea va ataca forţele kurde care au ajutat SUA în distrugerea Califatului Statului Islamic, a scris Graham, republican, pe Twitter.

Graham, care este adesea un susţinător vocal al lui Trump, a spus că lucrează cu senatorul democrat Chris Van Hollen la un proiect de lege şi speră într-o majoritate împotriva veto-ului în camera superioară.

Congresul trebuie să dea clar de înţeles că Turcia va plăti un preţ greu dacă îi va ataca pe kurzii sirieni", a spus Van Hollen, denunţând decizia lui Trump de a-i trăda pe kurzi.

Membrii ambelor partide, democrat şi republican, l-au criticat pe preşedinte pentru decizia sa de a permite Turciei să intre în nordul Siriei şi să atace forţele conduse de kurzi care au fost partenerul principal al Washington-ului în lupta împotriva Statului Islamic.

Senatorul republican Mitt Romney a avertizat că decizia va fi considerată ca fiind o trădare a kurzilor şi face ca SUA să fie un aliat nesigur.

Chris Murphy, un democrat, a numit demersul lui Trump "de-a dreptul sinistru, subliniind faptul că tocmai în această lună SUA i-au convins pe kurzi să înlăture dispozitivele militare împotriva Turciei, în condiţiile unei aparente promisiuni de a continua să-i apere.

Senatorul Bernie Sanders, un progresist de stânga care candidează în alegerile prezidenţiale din 2020, a criticat anunţul abrupt al preşedintelui Trump, afirmând că SUA trebuie să pună capăt în mod responsabil intervenţiilor militare în Orientul Mijlociu.

Preşedintele american Donald Trump a susţinut luni decizia administraţiei sale de a retrage trupele SUA din nordul Siriei, argumentând că este prea costisitor să menţină sprijinul forţelor kurde care luptă contra grupării Statul Islamic.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat în urmă cu două zile ameninţarea cu lansarea unei operaţiuni la sol şi în aer în Siria contra miliţiilor kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), considerate de Ankara organizaţie teroristă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel