Luni, 13 decembrie, este programată o nouă şedinţă de Guvern.
UPDATE: Guvernul a venit cu detalii despre proiectul discutat: "Ordonanța de Urgență privind stabilirea cadrului instituțional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, precum și pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Redresare si Reziliență necesare României pentru accesarea fondurilor externe rambursabile si nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare si Reziliență va fi revalidată astăzi de membrii Guvernului pentru a pune forma finală în acord cu punctul de vedere al Consiliului Legislativ în privința unor norme de tehnică legislativă."
Luni, 13 decembrie, la ora 13.00, este programată o şedință de Guvern în format mixt (cu participarea fizică și online a membrilor Guvernului).
În cadrul ședinței se va supune aprobării forma finală a Ordonanței de Urgență privind stabilirea cadrului instituțional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de Redresare și Rezistența, precum și pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Redresare si Reziliența necesare României pentru accesarea fondurilor externe rambursabile si nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare si Rezistență. Forma finală a proiectului de Ordonanță de Urgență este pusă în acord cu punctul de vedere al Consiliului Legislativ, informează Biroul de presă al Guvernului.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu va mai putea fi modificat, cel puţin până în 2023, pentru că este adoptat şi convenit cu Comisia Europeană.
"Eu am fost foarte clar şi până în prezent: PNRR este adoptat, este convenit cu Comisia, toate documentele sunt semnate şi din punctul acesta de vedere nu văd cum ar mai putea fi modificat, cel puţin până în 2023, când sunt permise într-adevăr anumite ajustări în ceea ce priveşte pe partea de investiţii", a răspuns Vîlceanu, întrebat dacă mai este posibilă modificarea PNRR aşa cum susţin partenerii de coaliţie de la PSD.
România are pentru anul viitor din PNRR o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiţionalităţilor din program. Pentru anul 2021 şi primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ţinte sau jaloane din care 6 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.
România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro, din care 14,24 miliarde de euro sunt finanţări nerambursabile, iar 14,94 miliarde de euro - împrumut acordat în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.
Prima transă din prefinanţarea pentru implementarea PNRR, în valoare de 1,85 miliarde euro, a fost plătită României la începutul acestei luni.
Vîlceanu a anunţat vineri că în scurt timp va veni şi restul de 1,95 miliarde de euro din partea de împrumut din PNRR, precizând că vineri dimineaţa a fost semnat acordul de împrumut, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu