Sebastian Kurz, victorie în alegerile anticipate în Austria

Cătălina Burghelea / 29 sep 2019 / 20:04
Sebastian Kurz
Sebastian Kurz

Partidul Poporului (OeVP), condus de fostul cancelar Sebastian Kurz, este câştigătorul detaşat al alegerilor parlamentare anticipate din Austria, arată o proiecţie pe baza unei numărători parţiale a voturilor, duminică, la scurt timp după închiderea urnelor la ora 17.00.

Conform unei prognozei SORA pentru televiziunea ORF, preluată de Reuters, OeVP (dreapta) urmează să obţină 37,2% din voturi, Partidul Social Democrat - 22%, Partidul Libertăţii (FPOe, extremă draptă) - 16%, Verzii - 14,3%, iar Neos (liberal) 7,4%.

Marja de eroare a proiecţiei este de 1,8%.

AFP observă că electoratul austriac a sancţionat FPOe, care a pierdut aproximativ 10% din voturile obţinute la alegerile precedente după scandalul "Ibizagate" din mai, când a apărut o înregistrare video cu liderul de atunci al partidului, vicecancelarul Heinz-ChristianStrache; acesta fusese filmat cu o cameră ascunsă într-o vilă din Ibiza, în 2017, promiţând contracte publice în schimbul sprijinului electoral pe care i l-ar fi acordat o pretinsă nepoată a unui oligarh rus.

În urma dezvăluirilor, guvernul de coaliţie format de OeVP şi FPOe sub conducerea lui de Kurz a fost înlăturat de la putere, după numai un an şi jumătate de la alegeri, printr-o moţiune de cenzură.

Conform prognozei, OeVP a obţinut acum cu aproape 6% mai mult decât în 2017 şi este foarte probabil ca Sebastian Kurz să obţină un nou mandat de cancelar.

Verzii au avansat şi ei, de la mai puţin de 4% în urmă cu doi ani, când nu au trecut de pragul de reprezentare în parlamentul de la Viena.

 


sursa foto https://www.dailymail.co.uk