Scumpirea facturilor la energie. Chirieac: Populația a fost nemulțumită când s-au mărit salariile. Acum, lumea e veselă

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre creșterea prețurilor la energie în România.

Analistul politic Bogdan Chirieac a avut o intervenție telefonică la Realitatea Plus, unde a comentat modul în care românii se raportează la creșterea prețurilor la energie în România:

„Am văzut tot felul de inițiative de compensare. E o creștere asimptotică a prețului la energie în toată Europa. În opinia mea, Guvernul României nu a făcut mai nimic pentru a-și proteja cetățenii, ceea ce nu ne miră. Era deosebit dacă ne protejau, fiindcă România, spre deosebire de alte state, are rezerve de petrol, de gaze. Nu era cazul să fim în topul scumpirilor din Europa și nu cred că, pe termen mediu și lung, vom găsi o soluție. În funcție de ce va face președintele Putin cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, dar și cu războiul din Ucraina, vom vedea dacă prețul la kilowatt-ul convertit în gaz metan ar putea să scadă, fapt care ar putea să ducă și la ieftinirea facturii la energie în România, dar nu-i obligatoriu. Am avut nenumărate situații când s-a scumpit barilul de petrol și litrul de benzină a crescut până la cer, iar când a scăzut prețul barilului de petrol, benzina a rămas la același preț. Au fost situații în care nu s-au modificat prețurile.

Pe de altă parte, nu văd populația nervoasă și nemulțumită. Altfel, îi vedeam pe stradă, pe rețele (...). Știu că populația a fost nemulțumită când s-au mărit salariile. Au spus: Ne cumpără Dragnea! Ne dă mită! Populația a fost nemulțumită de Ordonanța 13, de legile justiției, chestii metafizice. Atunci, da, au fost 100.000 de oameni în stradă. Acum, cu energia, cu faptul că Nicușor Dan nu ne dă căldură și apă caldă în București, nu văd lume neliniștită. E lumea veselă, după sărbători, traficul în oraș e ridicat, deși litrul de benzină e aproape 8 lei. Probabil că noi, ziariștii, ne agităm mai mult decât e cazul“, a conchis analistul politic.

CITEȘTE ȘI   -  Cum poți avea facturi mai mici la energie. Trucuri simple și eficiente. Vei face economie!

Îngrijorările vin pe fondul unor cazuri de români care au primit facturi mult mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. Spre exemplu, tot Realitatea Plus a transmis zeci de localnici ai unei comune din Bihor au ieșit in stradă pentru a-și manifesta nemulțumirile, după ce au primit facturi şi de șase ori mai mari la gaze, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Se pare că deși operatorul de energie trebuia să plafoneze noile facturi, compania nu a făcut acest lucru. Dimpotrivă, a emis facturi cu valoare aproape dublă faţă de preţul stabilit prin lege.

De asemenea, Iulian Iancu, fost membru al Camerei Deputaților din România și preşedintele World Energy Council, a vorbit la Antena 3 despre prețurile la energie din România:

„România are cel mai mare preț la gaze naturale din Europa! Cum este posibil?! Cum e posibil să fie de 10 ori mai mare decât prețul de producție?

La energie electrică, ne uităm la prețurile de mâine și, din fericire, România are 95,1, față de o medie 120 de euro a lunii, la nivel european. Ne-am clasat și în luna decembrie la cel mai mare preț al energiei electrice din Europa, privind puterea de cumpărare a românului. Față de Germania, un român plătește 95,11, Germania plătește 12,13, Belgia plătește 9,68. Păi cum?! Cum putem noi vreodată să ne imaginăm că am putea contracara? Și din punct de vedere economic, și din punct de vedere al competitivității, și din punct de vedere al nivelului de trai. Este șocant ce vedem cu ochii noștri pentru o țară care a fost exportator net de energie electrică. Uitați-vă, suntem mai sus față de Cehia, Slovacia, Polonia, Austria“, a spus Iulian Iancu, în direct la Antena 3 (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel