EXCLUSIV  Scleroza multiplă, tratament gratuit. ”Nu știm cauza bolii. Pacienții pierd continuu neuroni”

Ovidiu Băjenaru, șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București, preşedintele de onoare al Societăţii de Neurologie din România, a fost invitatul DCNews LIVE de miercuri. A vorbit despre o boală cruntă care afectează foarte mult tinerii și chiar copiii. 

”Scleroza multiplă este probabil afecțiunea, cel puțin neurologică, care a cunoscut progresele terapeutice- deși nu care să ducă chiar la vindecarea bolii- cele mai spectaculoase în ultimii 30 de ani” a afirmat Ovidiu Băjenaru, la DCNews LIVE

Scleroza multiplă, rară la Ecuador, incidență maximă în Nord

”Încă nu știm cauza bolii. Sunt discuții despre mutații generatice care ar putea să ofere o susceptibilitate la boală, dar nu este o boală cu transmitere clară, genetică. Este o predispoziție genetică. Cu siguranță există factori de mediu pe care nu-i știm foarte bine. Boala este rară în zonele tropicale și spre Ecuator și are incidență maximă în zonele nordice. Noi suntem pe la mijloc, în zona temperată.” a subliniat celebrul neurolog. 

”Pacienții pierd continuu neuroni”

Șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București subliniază: ”Ce știm? Este o boală inflamatorie cronică, strict a sistemului nervos central, nu și a nervilor periferici și care este remediată imunitar. Asta înseamnă că există o serie de celule limfocitare care, în anumite condiții, trec bariera hematoencefalică, bariera biologică care separă spațiul vascular de țesutul cerebral și care, în mod normal, nu este străbătută de aceste celule, dar, din motive pe care nu le știm, uneori, în anumite zone, se produce o efracție a acestei bariere și celulele care mediază răspunsul nostru imun, deci anumite limfocite, pot să treacă în creier și-n măduva spinării, unde să declanșeze atacuri imunologice asupra unor componente ale sistemului nervos central, la nivelul a ceea ce numim mielină, substanța albă care învelește prelungirile neuronilor pe unde trec impulsurile nervoase.

[citeste si]

Mai știm astăzi că mai există o componentă neurodegenerativă. Pacienții care au această boală pierd continuu neuroni. Asta duce în timp la o atrofie cerebrală, la o atrofie a măduvei spinării și acesta este lucrul cel mai grav în timp care se poate produce în această boală și astea sunt evenimentele responsabile de dizabilitățile care pot să apară la o proporție din acești bolnavi, uneori destul de severe. Terapiile pe care le avem astăzi și care se adresează acestor mecanisme imunitate sunt, de fapt, diverse modalități de a bloca aceste răspunsuri imunitare anormale care atacă zone din creier, din măduva spinării și din nervii optici, prevenind această deteriorare determinată de cumularea de leziuni și încetinind fenomenul de pierdere de axoni și de neuroni.”

Medicamentele întârzie handicapul mental și fizic 

”Clinic s-a demonstrat, nu doar prin studii, ci și printr-o experiență de 25 de ani în toată lumea, că terapiile fac ca viața acestor pacienți să fie mult mai bună, deci ei să se mențină într-o condiție normală de activitate fizică și mentală mult mai mult decât pacienții care nu sunt tratați cu aceste medicamente imunomodulatoare. Cu adevărat, sunt niște medicamente modificatoare ale evoluției bolii. Aceste tratamente nu vindecă boala, evoluția continuă să fie, dar mult mai lentă. Medicamentele întârzie apariția dizabilităților și handicapului fizic și mental, oferind foarte mulți ani mai buni de viață a acestor oameni.”, precizează neurologul. 

Ovidiu Băjenaru atrage atenția că ”Scleroza multiplă este cea mai frecventă boală care produce invalidități multiple în populația tânără, deci înseamnă foarte mult. Cercetările continuă pentru că sunt forme nerezolvate, sunt formele progresive, sunt formele care nu răspund la tratament”. 

Tratament gratuit

”În România, de la sfârșitul anului 1999, începutul anului 2000, avem un program care oferă terapie gratuită cu imunomodulatoarele de primă generație. (...) Avem 3000 de pacienți la nivelul întregii țări. S-a dezvoltat o rețea foarte bine organizată. Sunt 10 centre pentru populația adultă și un centru pentru copii, incluse în acest program de gratuitate susținut de CNAS și care s-a perfecționat și funcționează bine. Încă nu avem toate medicamentele care sunt folosite în țările dezvoltate, dar avem o acoperire 70-80% din ceea ce avem necesar”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel