Scandal monstru. Piedone încaieră justiția - exclusiv

Centrul de Resurse Juridice solicită demisia de urgenţă a inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare, în urma reacției IJ după ce fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost eliberat din arestul preventiv, urmând să fie cercetat în libertate.

În acest context, Alexandru Cumpănașu, de la Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), face o serie de precizări.

"Inspecția Juridică are dreptul și obligația să cerceteze disciplinar magistrații. Noi, publicul, i-am acuzat că nu face acest lucru. În cazul Piedone, nu se cunosc detaliile pentru care s-a autosesizat Inspecția Judiciară. Probabil ar fi util ca IJ să facă publice motivele pentru care s-a autosesizat în cazul Piedone. Noi - ca asociație - încurajăm Inspecția Judiciară să fie cât mai activă în cercetarea greșelilor magistraților", a declarat Alexandru Cumpănașu pentru DC News.

Ce transmite Centrul de Resurse Juridice

'Este absolut îngrijorător faptul că un judecător al Curţii de Apel Bucureşti (Constantin Luchian Constantinescu) a devenit subiect al autosesizării Inspecţiei Judiciare pentru simplul motiv că a decis eliberarea din arest a primarului Piedone şi cercetarea sa în libertate', se arată într-un comunicat al CRJ, transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, societatea trebuie să militeze pentru independenţa judecătorului, chiar dacă decizia acestuia nu este convenabilă publicului.

Citește și: Ce se întâmplă cu judecătorul care l-a eliberat pe Piedone din arest - Ultimă Oră

'Sentinţa ori decizia unui judecător se ia ţinând cont numai şi numai de probele de la dosar. Judecătorul nu face sondaj de opinie pentru a afla ce îşi doreşte populaţia. Judecătorul este supus numai legii şi asta înseamnă stat de drept', se arată în comunicat.

CRJ, acuzații grave: Inspecția Judiciară, instrument de hărțuire

CRJ susţine că sistemul judiciar românesc se află într-un pericol 'iminent' dacă inspectorii Inspecţiei Judiciare se sesizează din oficiu cu privire la hotărâri judecătoreşti definitive, unele dintre ele intervenind în timpul procesului penal.

'În ceea ce priveşte tendinţa din ultimele luni a Inspecţiei Judiciare de a se autosesiza pentru că un judecător nu a declinat dosarul ministrului Oprea sau pentru că l-a eliberat din arest pe primarul Piedone ori pentru că alţi magistraţi au pronunţat anumite soluţii definitive (întotdeauna sesizarea a fost din oficiu, niciodată la cererea unui justiţiabil), acest lucru arată suspendarea tacită a statului de drept şi trecerea la justiţia populară. Pentru acest lucru suntem vinovaţi cu toţii, ONG-uri de profil, activişti din zona drepturilor omului, presă şi marea masă a magistraturii tăcute', se punctează în comunicat.

CRJ acuză Inspecţia Judiciară că a devenit 'un instrument de hărţuire' a celor care 'încă' fac magistratură.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel