Sauna finlandeză. Cum să te păzeşti de infarct fără pastile

Riscul de infarct este mai mic la finlandezii care vizitează frecvent sauna decât la cei care aleg mai rar acest mod de relaxare, arată un studiu publicat miercuri şi citat de AFP.

Persoanele care fac saună de patru - şapte ori pe săptămână sunt cu 61% mai puţin predispuse să facă un atac de cord decât cei care vizitează sauna doar o dată pe săptămână, susţine această cercetare publicată în jurnalul american Neurology.

Pentru cei care frecventează sauna de două sau de trei ori pe săptămână, scăderea riscului de infarct este mai puţin puternică, de 14%.

Realizat pe datele colectate de la 1.600 de finlandezi cu vârsta cuprinsă între 53 şi 74 de ani pe o perioadă medie de 15 ani, studiul este primul care stabileşte în mod direct o corelaţie între mersul la saună şi atacurile de cord. Chiar şi luând în considerare factori terţi, cum ar fi colesterolul, fumatul sau diabetul, concluziile studiului rămân neschimbate, susţin cercetătorii.

Aceste rezultate 'sugerează că sauna, pe care oamenii o practică pentru relaxare sau plăcere, are efecte benefice asupra sănătăţii vasculare', a indicat Setor Kunutsor, de la Universitatea din Bristol.

'Saunele par să reducă tensiunea arterială, ceea ce poate fi la originea efectului pozitiv asupra riscurilor de atac', a adăugat el. Utilizarea saunei este extrem de populară în Finlanda - majoritatea locuitorilor având instalată una la domiciliu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel