S-a speriat Austria de răspunsul românilor după refuzul de la JAI? Ministrul de Afaceri Europene de la Viena, mesaj: Aderarea la Schengen, pas cu pas

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Karoline Edstadler, ministrul de Afaceri Europene al Austriei, membru al aceluiaşi partid ca şi cancelarul Karl Nehammer, OVP, spune că aderarea României şi Bulgariei la Schengen trebuie făcută pas cu pas. 

"Extinderea Schengen este un subiect pe care vrem să îl discutăm în continuare cu partenerii noştri din România şi Bulgaria, ca să putem să îl punem din nou pe agendă odată ce s-au luat măsurile adecvate în ceea ce priveşte politicile de migraţie şi azil", a transmis Edstadler, conform orf.at

Aceasta a spus că în ianuarie, preşedinţia Consiliului Europei va reveni Suediei, "o ţară care a fost încercată şi care are multă experienţă în ceea ce priveşte migraţia. Mă aştept ca acest subiect să rămână pe agenda Consiliului". 

Când va reveni subiectul aderării României la Schengen pe agendă? 

Ministrul austriac spune că românii nu vor trebui să aştepte pentru o nouă încercare de aderare la Schengen până când va fi adoptat întregul pachet de politici pentru azil în UE, "însă trebuie luate măsuri, pas cu pas, şi trebuie stabilit un plan. Apoi vom putea vorbi despre extinderea Schengen în România şi Bulgaria. Este nevoie să se poată aplica pentru azil în ţări sigure. De asemenea este nevoie de proiecte pilot pentru a se rezolva rapid procedurile de azil la graniţele externe ale UE şi pentru a susţine financiar ţările care sunt localizate la aceste graniţe externe". 

Jurnalistul Val Vâlcu spune, însă, că declaraţiile ministrului austriac pot fi o reacţie la modul în care au răspuns românii refuzului din partea Austriei pentru intrarea în Schengen. 

"Probabil că sunt deranjaţi de reacţia publicului şi încearcă să mai atenueze din lipsa de respect a lui Nehammer (n.r. pentru România şi Bulgaria). Vorbele astea nu înseamnă nimic. Dacă într-adevăr era o problemă, aşa cum a scris şi presa hashtag, cu azilul, de ce au primit Croaţia în Schengen? Dacă ai probleme cu sistemul Schengen, nu trebuia să aibă loc nicio extindere. În loc, a fost nedreptăţită o ţară care îndeplinea condiţiile, adică România, şi a fost primită Croaţia. Dacă ai o problemă cu sistemul în sine, nu extinzi deloc. Este o încercare de atenuare, de îndulcire a reacţiei cetăţenilor, mai ales că au fost puse sub reflector tot felul de afaceri, nu se mai poate merge pe sub radar", a precizat Val Vâlcu. 

CITEŞTE ŞI Firmele austriece Strabag şi PORR, sancţionate în ţara lor, contracte de miliarde cu statul român în ultimii ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel