Firmele austriece Strabag şi PORR, sancţionate în ţara lor, contracte de miliarde cu statul român în ultimii ani

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Jurnalistul Mihai Gâdea a prezentat situaţia contractelor cu statul a două firme din Austria care, în ultimii ani, au încasat miliarde de lei din România. 

"Vreau să vă întreb, dle Ciuvică, dacă aţi auzit de firma PORR. Ştiţi cumva cât e ultimul contract cu Aeroportul Otopeni, ce valoare are? 305 milioane lei! 

Haideţi să vedem ce se întâmplă cu două companii care au contracte uriaşe în România. Lista contractelor e mare, cu statul român. Sunt două companii din Austria. Strabag a luat acum contract de 1 miliard. 

În Austria, compania PORR a fost amendată cu peste 60 de milioane de euro, care se scot uşor din România la ce contracte au, pentru încălcarea normelor antitrust austriece şi europene, pentru activităţi ilegale desfăşurate de firmă în complicitate cu Strabag. 

Au fost sancţjonaţi în Austria, dar nu e nicio problemă, au nişte contracte beton în România. 

Haideţi să ne uităm. În 2022, 27 de contracte în valoare totală de 3,5 miliarde lei. 2021, 9 contracte în valoare de 700 milioane. 2020, 2 contracte cu instituţii de stat în valoare totală de aproape 69 de milioane. 2019, 4 contracte de peste 87 milioane, exclusiv din bani publici, cel mai mare a fost cu CFR, 57 milioane. Per total, doar în ultimii patru ani au fost peste 4 miliarde în contracte cu instituţiile de stat. 

Cele mai mari contracte ale PORR. 1,7 miliarde pentru proiectare şi execuţie Autostrada Sibiu, 487,2 milioane lei pentru modernizarea liniei CFR Bucureşti Nord - Jilava, 259 mil pentru proiecte de execuţie aferente obiectivului de investiţii varianta ocolitoare a municipiului Arad, sunt doar câteva contracte", a punctat Mihai Gâdea la Sinteza Zilei, de la Antena 3 CNN. 

CITEŞTE ŞI Dovada care arată că firmele austriece care activează în România nu sunt nedreptățite. Din contră: Sunt cei mai mari colaboratori din construcții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel