Rușii fug în Finlanda de frica legii marțiale

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Mai mulți cetățeni ruși au trecut granița spre Finlanda, temându-se de urmările legii marțiale. 

La Vaalimaa, punctul de trecere a graniței Finlandei cu Rusia. la 120 de mile est de Helsinki, autobuzele și mașinile opresc pentru controale vamale. Aceștia nu sunt ucraineni, sunt ruși și, deși fluxul nu este mare, este constant.

Unii oameni sunt nerăbdători să iasă din Rusia, deoarece a existat un zvon persistent conform căruia guvernul președintelui Vladimir Putin ar putea introduce în curând legea marțială pentru a face față demonstrațiilor împotriva invaziei Ucrainei, scrie BBC

Rușii pot pleca doar cu mașina sau trenul din țară

Cu zborurile către Europa oprite, singura cale de ieșire din țară este cu mașina, trecând această graniță, sau cu trenul. Am vorbit cu o tânără rusoaică care pleca în Occident, una dintre norocoșii care avea viză UE înainte de anunțarea sancțiunilor. Era oripilată de ceea ce se întâmplă.

„Oamenii din Ucraina sunt oamenii noștri, familia noastră”, a spus ea. „Nu ar trebui să-i omorâm”.

S-ar gândi să se întoarcă? „Nu în timp ce îngrozitorul nostru guvern este acolo. Este atât, atât de trist”. Ea a spus că majoritatea rușilor nu vor acest război, dar riscă să ajungă la închisoare dacă încearcă să-l înfrunte pe Putin.

În Finlanda, există o simpatie imensă pentru oameni ca ea, la fel ca și pentru Ucraina și locuitorii săi. Această simpatie și teama că Rusia ar putea ataca alți vecini, cum ar fi Finlanda însăși, schimbă atitudinile față de înclinațiile tradiționale ale Finlandei către neutralitate.

Finlandezii înclină spre aderarea la NATO

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, o majoritate tot mai mare de finlandezi consideră că este timpul ca țara lor să se alăture NATO și să aibă acces la protecția pe care ar aduce-o apartenența la alianță.

Înapoi la Helsinki, trenul din Sankt Petersburg oprește, transportând încă câteva sute de oameni nerăbdători să fugă din Rusia. Majoritatea trenurilor sunt complet rezervate, cu prețurile biletelor în creștere.

Suma de bani pe care o pot aduce pasagerii care pleacă din Rusia este limitată. Rubla este în declin, economia rusă este ameninţată de sancţiuni şi de retragerea multor mari companii occidentale. Guvernul Rusiei este disperat să evite o fugă a băncilor.

Dacă s-ar introduce legea marțială, Putin ar fi liber să facă ceea ce vrea, fără a fi nevoit să-și facă griji cu privire la protestele de pe străzi. El i-a spus deja președintelui francez Emmanuel Macron că nu se va opri până când nu va ocupa întreaga Ucraină, iar un oficial francez care le-a ascultat telefonul a spus, după aceea, că lucrurile s-ar putea înrăutăți mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel