Rusia fusese informată și de Iran despre atacul terorist. Kremlinul ar fi minimizat importanța (Reuters)

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Potrivit Reuters, Iranul a informat Rusia despre posibilitatea unei „operațiuni teroriste” majore pe teritoriul său înaintea masacrului din sala de concerte din apropierea Moscovei de luna trecută, au declarat trei surse.

În cel mai sângeros atac din interiorul Rusiei din ultimii 20 de ani, oameni înarmați au deschis focul cu arme automate asupra participanților la concert pe 22 martie la Primăria Crocus, ucigând cel puțin 144 de persoane în violența revendicată de gruparea militantă Statul Islamic.

Statele Unite au avertizat Rusia în avans cu privire la un posibil atac islamist militant, dar Moscova, profund neîncrezătoare în intențiile Washingtonului, a minimizat importanța acestor informații.

Cu toate acestea, este mai greu pentru Rusia să respingă informațiile de la aliatul diplomatic Iran cu privire la atac, care a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la eficacitatea serviciilor de securitate rusești. Moscova și Teheranul, ambele sub sancțiuni occidentale, au intensificat cooperarea militară în timpul războiului de doi ani din Ucraina.

„Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtășit cu Moscova informații despre un posibil mare atac terorist în interiorul Rusiei, care au fost obținute în timpul interogatoriilor celor arestați în legătură cu bombardamentele mortale din Iran”, a declarat una dintre surse pentru Reuters.

Iranul a arestat 35 de persoane în ianuarie, inclusiv un comandant al filialei ISIS-Khorasan (ISIS-K) al Statului Islamic, cu sediul în Afganistan, despre care se spune că au fost implicate în două bombardamente din 3 ianuarie în orașul Kerman, care au ucis aproape 100 de persoane.

2. Sursa: Fre... (terorism_24557000_72078400.jpg)

Statul Islamic a revendicat exploziile din Iran, cele mai sângeroase de la Revoluția Islamică din 1979. Surse din informațiile americane au spus că ISIS-K a efectuat atât atacurile din 3 ianuarie din Iran, cât și atacul armat din 22 martie de la Moscova.

Statul Islamic a ocupat cândva zone mari din Irak și Siria, impunând o domnie a terorii și inspirând atacuri în țările occidentale, dar a fost declarat învins în 2017. Cu toate acestea, ISIS-K, una dintre cele mai înfricoșătoare ramuri ale sale, a ridicat din nou profilul grupului cu vărsări de sânge pe scară largă.

ISIS-K, numit după un termen vechi pentru o regiune care cuprindea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și și-a stabilit rapid o reputație de brutalitate extremă.

O a doua sursă, care a cerut și anonimatul din cauza sensibilității problemei, a spus că informațiile pe care Teheranul le-a furnizat Moscovei despre un atac iminent nu aveau detalii specifice cu privire la momentul și ținta exactă.

„Ei (membrii ISIS-K) au fost instruiți să se pregătească pentru o operațiune semnificativă în Rusia... Unul dintre teroriști (arestat în Iran) a spus că unii membri ai grupului au călătorit deja în Rusia”, a spus a doua sursă.

O a treia sursă, un înalt oficial de securitate, a declarat: „Întrucât Iranul a fost victima unor atacuri teroriste de ani de zile, autoritățile iraniene și-au îndeplinit obligația de a alerta Moscova pe baza informațiilor obținute de la teroriștii arestați”.

Întrebat despre raportul Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus luni: „Nu știu nimic despre asta”.

Ministerul de Externe al Iranului nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la această poveste. Casa Albă nu a comentat această problemă.

O sursă familiarizată cu serviciile de informații americane cu privire la un atac iminent din Rusia a spus că acesta se bazează pe interceptări de „conversații” între militanții ISIS-K.

Contestând afirmațiile SUA, Rusia a spus că crede că Ucraina a fost legată de atac, fără a furniza dovezi. Kievul a negat cu fermitate afirmația.

Atacurile de la Kerman și de lângă Moscova au implicat cetățeni tadjici. ISIS-K a recrutat în mod agresiv din fosta republică sovietică sărăcită a Tadjikistanului, spun experții în securitate.

Surse au spus că Iranul a discutat despre preocupările sale de securitate cu Tadjikistanul. O sursă diplomatică din Tadjikistan a confirmat că Teheranul a discutat recent cu Dușanbe problema implicării crescute a etnicilor tadjici în activități militante.

Statul Islamic adăpostește o ură virulentă față de șiiți — secta dominantă a Iranului și, de asemenea, ținta atacurilor afiliatelor sale din Afganistan. Grupul musulman sunnit îi consideră pe șiiți apostați.

În 2022, Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru un atac mortal săvârșit într-un altar șiit din Iran, în care au fost ucise 13 persoane. Teheranul a identificat atacatorul drept cetățean al Tadjikistanului.

Atacurile anterioare revendicate de Statul Islamic includ două atacuri cu bombă din 2017 care au vizat Parlamentul Iranului și mormântul fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel