România, condamnată de CEDO într-un caz cu dosare ale Securității

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat, marți, statul român la plata unor daune morale de 4.500 de euro, pentru încălcarea dreptului la viață privată și de familie.

CEDO a decis că statul român trebuie să-i plătească reclamantei Antoneta Tudor daune morale de 4.500 de euro, pentru încălcarea Articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care privește respectarea dreptului la viață privată și de familie. Ea a reclamat faptul că i s-a interzis accesul complet la dosarele tatălui său decedat, din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, transmite Agerpres.

Istoricul cazului

Potrivit CEDO, femeia a obținut în 2001 acces din partea CNSAS la dosarele ce îl priveau pe tatăl său. Acesta murise cu câțiva ani în urmă în circumstanțe suspecte, în timp ce era investigat de Securitate. Ea a aplicat fără succes la CNSAS și la Serviciul Român de Informații (SRI), pentru a avea acces la două noi dosare care îl priveau pe tatăl său. În 2003 și 2004, acțiunile reclamantei au fost respinse de Curtea de Apel București și, respectiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție. În 2011, în urma solicitărilor făcute de agentul Guvernului român, CNSAS a informat-o pe Antoneta Tudor că se află în posesia unuia dintre cele două dosare și a invitat-o să vină și să le consulte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel