România are un judecător la Tribunalul de Dispute al ONU

negocieri-militare-intre-comandamentul-onu-si-coreea-de-nord-36964
negocieri-militare-intre-comandamentul-onu-si-coreea-de-nord-36964

Alessandra Giusepina Greceanu a fost aleasă, la 16 aprilie, la New York, ca judecător ”ad-litem” al Tribunalului de Dispute al ONU/UNDT, anunță Ministerul de Externe.

Candidatul României a fost preselectată de către Consiliul Intern de Justiţie al ONU, în baza interviurilor şi probelor scrise desfăşurate la Haga în 2011, fiind recomandată votului Adunării Generale a ONU, împreună cu alţi candidaţi, la alegerile din 16 aprilie 2012.

România a câştigat alegerile la o diferenţa semnificativă de voturi faţă de contracandidat (de cetăţenie canadiană), în urma demersurilor diplomatice desfăşurate de MAE prin întreaga reţea de misiuni diplomatice, atât pe paliere bilaterale, precum şi regionale şi multilaterale.

Prin rezoluţia 62/228 - ”Administrarea justiţiei la ONU”, Adunarea Generală a decis crearea Tribunalului de Dispute al ONU/UNDT şi a Tribunalului de Apel al ONU/UNAT. Cele două tribunale au devenit operaţionale la 1 iulie 2009.

Mandatele de judecător ”ad-litem” presupun un statut deosebit faţă de cel al celorlalţi judecători ai Tribunalului de Dispute, care îndeplinesc mandate cu normă întreagă sau cu jumătate de normă. Judecătorii ad-litem participă, în baza solicitărilor Tribunalului de Dispute al ONU, la judecarea anumitor speţe, în complete speciale de judecată.

Alessandra Giusepina Greceanu este licențiată a Facultății de Drept, Universitatea București, și absolventă a Institutului Național al Magistraturii, promoția 1993-1994.

În 2000, s-a specializat în drepturile refugiaților și străinilor în cadrul unui master la Academia Central Europeană de Știință și Artă, organizată împreună cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel