Roboți, inteligență artificială: Experții arată MARELE PERICOL. Studiu

Bogdan Bolojan / 21 feb 2018 / 10:40 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

 Mai mulţi experţi internaţionali au tras un semnal de alarmă în privinţa utilizării rău intenţionate a programelor de inteligenţă artificială (AI) de către "state care nu respectă acordurile internaţionale, hoţi, criminali şi terorişti", într-un raport ce a fost publicat miercuri, informează AFP. 

Potrivit autorilor raportului, în următorii 10 ani, eficienţa tot mai mare a sistemelor AI riscă să ducă la o creştere a criminalităţii online dar şi la folosirea unor drone şi a unor roboţi în scopuri teroriste. AI este de asemenea susceptibilă de a facilita manipularea alegerilor prin intermediul reţelelor de socializare graţie unor conturi automatizate (bots). 

Acest raport de 100 de pagini a fost redactat de 26 de experţi specializaţi în programe de inteligenţă artificială, securitate cibernetică şi robotică. Ei lucrează pentru universităţi (Cambridge, Oxford, Yale, Stanford) şi organizaţii nonguvernamentale (OpenAI, Center for a New American Security, Electronic Frontier Foundation). 

Măsuri de protecție 

Aceşti experţi îndeamnă guvernele şi diverşii actori vizaţi să implementeze măsuri de protecţie pentru a limita ameninţările potenţiale asociate inteligenţei artificiale. 

"Credem că atacurile care vor fi permise prin utilizarea tot mai mare a AI vor fi deosebit de eficace, fin ţintite şi dificil de atribuit", subliniază raportul. 

Pentru a-şi ilustra temerile, aceşti specialişti evocă mai multe "scenarii ipotetice" de folosire rău intenţionată a programelor de AI. 

Ei au subliniat că teroriştii ar putea să modifice sistemele de AI disponibile în comerţ (drone, vehicule autonome), pentru a provoca accidente, coliziuni şi explozii, relatează Agerpres.

[citeste si]


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25