EXCLUSIV  Rezultate DEZASTRU Testare PISA România. Profesorul Hadăr: Dacă nu facem acest lucru, NE FACEM DE RÂS!

Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater, a vorbit pentru DC News, despre semnificația rezultatelor Testării Internaționale PISA pentru România.

59% dintre elevii români pot înțelege un text de mărime medie și doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la științe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanță, potrivit raportului PISA, care clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.

DC News: Cum vedeți dvs. rezultatele Testării PISA 2018 pentru România?

'Sistemul nostru de învățământ nu este adaptat și gândit după un învățământ de tip PISA. Practic, de aici pleacă problema! Noi ar trebui să ne schimbăm tipul de învățământ și să îl adaptăm în acest sens, al testelor PISA. Însă, mai degrabă, ne facem de rușine când intrăm în aceste verificări pentru că nu predăm după un asemenea mod de gândire, în care toate testele să aibă un profund, adânc caracter aplicativ. Prin acest mod se diferențiază testele PISA. Ar trebui să schimbăm structura și conținutul manualelor din România și după aceea să intrăm în competiție. În caz contrar, ne facem de râs!'

DC News: România are cele mai slabe rezultate din ultimii nouă ani la testele PISA 2018. Ce trebuie făcut?

'Este rușinos că suntem atât de jos! Trebuie să mai analizăm ce este greșit în România! Sunt multe lucruri de îndreptat! Cel mai mult ar trebui să modificăm planurile cadru. În momentul de față se lucrează în Ministerul Educației la acest fapt! De asemenea, este o problemă cu  manualele care țintesc memoria tinerilor decât să le dezvolte gândirea și abilitățile! Trebuie să se lucreze asupra conținutului acestora care lasă de dorit pentru că sunt prea multe noțiuni pe care tinerii nu le vor folosi. În multe cazuri, în aceste manuale sunt elemente pentru a crește rolul meditațiilor!' a declarat Anton Hadăr, pentru DC News.

Amintim faptul că Ministerul Educației Naționale a publicat marți rezultatele Testării Internaționale PISA pentru România, care arată performanța sistemului de învățământ. Procentul de analfabetism funcțional în România este de 44%, în medie, în creștere față de 2015, potrivit acestor testări.

Vezi și Rezultate Teste Internaționale PISA 2018. Dezastru pentru educația din România

Vezi și Rezultate DEZASTRU PISA România. Radu Herjeu: 41%! Trageți aer în piept!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel