Republica Moldova, semnal de alarmă despre trupele rusești de pe teritoriul său

[] []

16 mai 2019 / 15:05
Salveaza PDF Comentarii

Republica Moldova a reiterat - prin vocea ambasadorului moldovean în Austria, Victor Osipov, în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (FCS) - ilegalitatea staţionării trupelor ruseşti pe teritoriul său şi a contestat invocarea de către Rusia a acordului din 1992, informează Moldpres şi Radio Chişinău.

Diplomatul a reiterat că Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi trebuie retras necondiţionat, împreună cu armele din dotare şi stocurile de muniţii.

Şeful misiunii diplomatice moldoveneşti la Viena a subliniat că partea rusă aplică de mai mulţi ani acest tertip, respectiv invocarea acordului de pace din 21 iulie 1992 la rubrica care cere explicaţii pentru prezenţa unor forţe militare ale unui stat pe teritoriul altui stat membru al OSCE, ceea ce induce o percepţie absolut falsă.

Victor Osipov a subliniat, de asemenea, că în textul documentului lipseşte orice menţiune care ar putea fi interpretată ca acceptare a prezenţei militare străine.

El a amintit că ultima dată necesitatea retragerii necondiţionate a trupelor şi muniţiilor ruseşti a fost statuată în rezoluţia Adunării Generale a ONU adoptată la 22 iunie 2018. Anterior, Federaţia Rusă şi-a asumat acest angajament prin semnarea declaraţiei summit-ului OSCE de la Istanbul.

Diplomatul a cerut sa fie înscris în procesul verbal al şedinţei FCS că este inacceptabilă invocarea acordului din 1992 în rapoartele ce vizează prezenţa militară rusă în Republica Moldova.

Delegaţia Federaţiei Ruse prezentă la forum a anunţat că obiecţiile Republicii Moldova vor fi comunicate în capitala rusă.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.83