Urmărește emisiunea live



Replica vasului ''Endeavour'' condus DE navigatorul şi exploratorul britanic James Cook, nedorită într-un sat maori

Acostarea unei replici a vasului ''Endeavour'' condus de exploratorul britanic James Cook nu este dorită într-un sat din nordul îndepărtat al Noii Zeelande după ce triburile maori s-au opus acestei vizite, relatează marţi DPA.

Vizita vasului este inclusă în programul Tuia 250 Voyage, o serie de evenimente programate pentru luna octombrie pentru comemorarea a celei de-a 250-a aniversări a primei întâlniri între populaţia indigenă maori şi coloniştii europeni.

El (Cook) a fost un barbar. Oriunde a mers, ca majoritatea oamenilor din timpul expansiunii imperiale, au avut loc crime, răpiri, violuri şi o mulţime de urmări negative pentru popoarele indigene, a declarat pentru Radio New Zealand Anahera Herbert-Graves, conducătoarea tribului local Ngati Kahu.

El nu a descoperit nimic aici, iar noi ne opunem ca 'Tuia 250' să folosească eufemisme precum 'întrevedere' sau 'întâlnire' pentru a masca ceea ce au fost de fapt invazii, a spus ea.

Admitem că, în trecut, informaţiile consemnate şi predate din istoria Noii Zeelande şi legate de sosirea lui James Cook au fost dezechilibrate, a declarat marţi pentru DPA Tamsin Evans din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului care conduce proiectul Tuia 250.

Evans a adăugat că Tuia 250 poate ajuta la o imagine mai amplă, mai robustă şi mai sinceră despre istoria Noii Zeelande, adăugând că proiectul urmăreşte echilibrarea relatărilor despre primele întâlniri.

Replica Endeavour va fi însoţită de vase tradiţionale waka hourua în timpul turneului de două luni în jurul Noii Zeelande.

Vrem să încurajăm comunităţile să împărtăşească toate poveştile de origine din regiunile lor, să dea voce relatărilor foarte rar auzite despre trecutul lor, atât dureroase cât şi remarcabile, a subliniat Evans.

Celebrul navigator şi explorator James Cook s-a născut în Marton în North Yorkshire, aproape de oraşul Middlesbrough, la 7 noiembrie 1728.

Cook a fost ales de Royal Society pentru a conduce o expediţie pe vasul Endeavour, pentru a observa împreună cu astronomul Charles Green tranzitul lui Venus şi a explora noi locuri din Oceanul Pacific.

În timpul primei sale călătorii în Pacific, James Cook a înconjurat Capul Horn cu vasul Endeavour şi a ajuns în Tahiti la 3 iunie 1769. Endeavour a petrecut apoi şase luni pentru a cartografia Noua Zeelandă.

Cook a explorat apoi şi a declarat Australia estică posesiune engleză.

El a făcut trei călătorii în Oceanul Pacific, pe parcursul cărora a descoperit insulele Société (azi Polinezia franceză), Noua Zeelandă şi Sandwich (azi arhipelagul Hawaii).

James Cook a fost ucis, la 14 februarie 1779, într-o ciocnire cu indigenii din insulele Hawaii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel