Relaţiile dintre Turcia şi SUA nu ar trebui blocate de disputa asupra S-400; Turcia va interveni în Siria (Erdogan)

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi la Ankara că preşedintele SUA Donald Trump nu va permite ca relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO să devină captive unei dispute privind cumpărarea de către Ankara de sisteme anti-rachetă ruseşti S-400, relatează Reuters.

În cursul unei întrevederi cu ambasadori turci la Ankara, Erdogan a declarat că nu există nicio dovadă că sistemul de apărare antirachetă S-400 ar afecta avioanele de luptă F-35 din SUA.

Turcia va plăti un preţ mai mare mai târziu dacă nu face ceea ce este necesar în nordul Siriei astăzi, a declarat de asemenea preşedintele turc, care a anunţat că va lansa o ofensivă în nordul Siriei, la est de fluviul Eufrat, pentru a alunga din zonă o miliţie kurdă considerată teroristă.

Ankara a mai întreprins două operaţiuni militare în nordul Siriei. Într-un discurs rostit în prezenţa ambasadorilor Turciei, Erdogan a spus că acest proces va fi, cu voia lui Dumnezeu, foarte curând dus într-o nouă etapă.

Turcia consideră că miliţiile kurde YPG (Unităţi de apărare a poporului) sunt o "emanaţie teroristă" a mişcării pentru independenţă kurde. SUA se bazează însă pe YPG în lupta lor împotriva grupării Stat Islamic.

Secretarul apărării american Mark Esper, aflat în vizită în Japonia, a declarat marţi că orice operaţiune turcă în nordul Siriei va fi inacceptabilă, iar Statele Unite vor împiedica incursiunile unilaterale, în contextul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Ankara, relatează Reuters şi AFP.

Preşedintele american Donald Trump a propus crearea unei "zone de securitate" de 30 km de-a lungul frontierei turco-siriene după ameninţările din decembrie ale lui Erdogan de a pătrunde în Siria.

Legăturile dintre cei doi aliaţi NATO au fost tensionate de o serie de probleme, între care excluderea Turciei de către Statele Unite din programul de producţie şi furnizare de avioane de luptă F-35 după ce Ankara a cumpărat sisteme anti-rachetă ruseşti S-400, întrucât Washingtonul consideră că astfel Rusia ar putea afla secrete ale avionului F-35.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel