EXCLUSIV  Referendum Catalunia. Dan Dungaciu: Ar putea fi SFÂRȘITUL Uniunii Europene

Țările europene fierb în aceste zile în așteptarea lămuririi situației din Catalunia. Sociologul Dan Dungaciu spune că totul ar putea duce la sfârșitul Uniunii Europene. 

Dan Dungaciu consideră că elementul esențial va fi modul în care va reacționa Uniunea Europeană. Un referendum validat în Spania, spune sociologul, ar putea aduce finalul Uniunii Europene. 

"Aspectul la care trebuie să ne uităm este reacția Uniunii Europene. Este elementul fundamental pentru că mesajul UE este din ce în ce mai limpede, în opoziție cu o asemenea inițiativă. Într-o primă fază, lipsa de înțelegere, ca să zic așa, față de doleanțele catalanilor s-a manifestat la nivelul de lideri ai Uniunii Europene prin ignorare sau eventual prin mesaje scurte, dar foarte clare, precum cel al președintelui Juncker, care a spus că în cazul în care Catalunia se rupe de Spania, se va rupe și de Uniunea Europeană. Inclusiv echipa de fotbal FC Barcelona ar putea avea probleme în a juca în Cupele Europene. 

Un referendum validat, acceptat în Spania, care ar produce consecințe și n-ar fi aspru sancționat de Uniunea Europeană ar însemna sfârșitul Uniunii Europene. Toate statele se uită la ce face Uniunea Europeană pentru că va fi vorba pe termen scurt și despre ele. Dacă tu ca stat vezi că UE nu reacționează la o asemenea acțiune separatistă, evident că nu te mai simți în siguranță. Dacă Uniunea Europeană vrea să facă un proiect care să tindă spre un fel de federalism, acesta nu se poate produce decât cu state liniștite. Dacă statele sunt neliniștite, angoasate de faptul că apartenența la UE, la un proiect de tip federalist le poate sparge, nimeni nu se va mai angaja în acest proiect. În sensul acesta va fi sfârșitul Uniunii Europene, dacă referendumul nu este condamnat și anihilat, nu doar de guvernul de la Madrid, ci și de UE," a spus Dan Dungaciu pentru DCNews. 

Un referendum validat dă legitimitate acțiunii Rusiei din Crimeea

Pe de altă parte, profesorul universitar consideră că un referendum validat în Spania ar acorda legitimitate Rusiei prin acțiunea de anihilare a Crimeei, care s-a desfășurat pe un model asemănător. 

"Dacă cineva validează referendumul din Catalunia, îi dă Federației Ruse toată legitimitatea în Crimeea. Federația Rusă spune că în Crimeea s-a făcut un referendum și că asta a fost voința poporului, ignorând faptul fundamental că este ilegal din perspectiva legislației ucrainiene să faci referendum pe bucăți, pe regiuni. A fost o chestiune ilegală pe care Rusia o justifică prin referendum. Așa va fi și situația din Spania. Va fi un referendum ilegal, făcut într-o anumită regiune, indiferent cum se numește ea. Un referendum trebuie făcut pe teritoriul întregii țări. Așa, orice regiune din Uniunea Europeană își delimitează un contur și spune că de mâine vrea să plece. Se creează un precedent care va distruge UE și care legitimeză acțiunile Federației Ruse," a mai spus Dungaciu. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel