Războiul din Ucraina a schimbat planurile de invazie a Taiwanului de către China. Se conturează un alt război?

Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Provocările cu care se confruntă Rusia în timpul invaziei sale asupra Ucrainei vor forța China să-și schimbe propriul manual de invazie, a declarat miercuri ministrul apărării din Taiwan.

Consensul dintre strategii militare este că, la fel ca în cazul Kremlinului, conducerea de la Beijing plănuiește o victorie rapidă și decisivă atunci când va trece la anexarea vecinului Taiwan în viitor. Cu toate acestea, mulți cred că lipsa de progres a Rusiei, și în special rezistența Ucrainei, a dat Chinei o pauză de gândire, potrivit News Week.

Invazia Tawanului pe modelul invaziei ruse în Ucraina 

Alții spun că Xi Jinping, care necesită o realizare politică pentru a-și justifica al treilea mandat de lider, s-ar putea îndrepta spre capturarea uneia dintre insulele periferice ale Taiwanului, așa cum a făcut Vladimir Putin cu Crimeea sau Donbas.

„Războiul Rusia-Ucraina a informat toate țările, inclusiv pe a noastră, iar inamicul nostru nu face excepție”, a declarat Chiu Kuo-Cheng, ministrul Apărării din Taiwan.

„Trebuie să continuăm să monitorizăm [situația] îndeaproape. Avem o oportunitate foarte bună de a învăța și o vom folosi”.

„Se va schimba cu siguranță”, a spus Chiu despre jocul de invazie a Chinei. „În ceea ce privește modul în care se va schimba, asta e ceea ce continuăm să evaluăm.”

Rezistența publică

Rezistența Ucrainei, aflată acum la a opta săptămână, are implicații și pentru Taiwan. Planificatorii apărării consideră că forțele armate inteligent echipate și un public foarte motivat sunt de natură să adauge un strat suplimentar de descurajare împotriva Chinei, care, la fel ca Rusia , se mândrește cu un avantaj numeric formidabil.

Timp de zeci de ani, posibilitatea intervenției militare americane într-o criză din strâmtoarea Taiwan a fost factorul cheie. 

Orice atac ipotetic asupra Taiwanului s-ar învârti în jurul atmosferei politice din Zhongnanhai, în fruntea conducerii Partidului Comunist Chinez. Chen Ming-Tong, șeful serviciilor de informații din Taiwan, consideră că o invazie este puțin probabilă pe termen scurt, Xi dorind să mențină stabilitatea în țară în acest an și anul viitor.

Cu toate acestea, marți, un oficial taiwanez fără nume a declarat pentru Taipei Times că Xi ar putea lansa un atac limitat după ce PCC îi va acorda un al treilea mandat de cinci ani fără precedent la următorul al 20-lea Congres Național, despre care se zvonește că va avea loc în noiembrie.

Pentru a „distrage atenția de la problemele interne” – reapariția COVID și o criză economică – liderul Chinei ar putea încerca să anexeze una dintre insulele Taiwanului, a spus oficialul.

„Din moment ce ocuparea Taiwanului propriu-zis ar fi dificilă, avanposturile mai mici ar fi ținte mult mai probabile”, a spus oficialul. „China ar putea, de asemenea, să țină seama de recunoașterea de către Rusia a zonelor separatiste din Ucraina ca pretext pentru invazia sa și să susțină că încearcă să „reunească” zonele „pro-China” cu „patria-mamă”.

Ministrul Apărării Chiu nu a abordat direct perspectiva unei invazii limitate când a fost întrebat despre predicție. „Fie că [China] atacă insulele periferice sau insula principală [Taiwan], misiunea principală a forțelor armate este să se antreneze pentru război.

„De asta ne ferim și nu se va opri”, a spus el reporterilor din afara legislaturii taiwaneze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel