Război Ucraina. Adrian Năstase: Putem ajunge iar la ce s-a întâmplat în 1940. Nu putem accepta precedente de acest tip

Sursă foto: Facebook Adrian Năstase
Sursă foto: Facebook Adrian Năstase

Adrian Năstase a vorbit despre încălcarea principiului dreptului internațional de Federația Rusă, şi avertizează că, în cazul în care reacţia internaţională nu ar fi una potrivită, s-ar putea repeta evenimentele din 1940. 

Adrian Năstase, premier al României între 2000 și 2004, a fost invitat la România TV, unde a vorbit despre acțiunea Rusiei de a invada Ucraina și încălcarea dreptului internațional:

„Din păcate, Rusia readuce anumite frustrări istorice în ordinea mondială. A făcut o trecere de la multilateralism la haos. Asta se întâmplă și gândiți-vă ce ar fi dacă și alte țări ar porni la drum pentru a-și rezolva vechi frontiere bazate pe drepturi istorice, pe alte chestiuni. Există în toată Europa.

Este extrem de important că suntem în NATO și iată că astăzi, pe 12 martie, dar în urmă cu 75 de ani, pe 12 martie 1947, Truman a prezentat în Congresul SUA faiimosul său discurs care a dus la Doctrina Truman și anume acea politică de îndiguire a URSS. Practic, asistăm la aceeași modalitate de îndiguire a Rusiei, dar acum suntem în această doctrină Truman reloaded și, practic, Rusia este un agresor fiind acuzată de încălcarea principiului dreptului internațional. Majoritatea organizațiilor internaționale au proceduri pornite împotriva Rusiei (...). Nu putem accepta precedente de acest tip!

Haideți să ne uităm serios la aceste aspecte fundamentale care au însemnat, de-a lungul ultimilor ani, o spirală a insecurității. Cum s-a ajuns aici? Pot să înțeleg faptul că NATO și SUA au încercat să transforme Ucraina într-un aliat, pot să înțeleg unele dintre frustrările Rusiei, dar nimic nu justifică încălcarea frontierelor, încălcarea intergrătății teritoriale și a unui stat independent. Dacă nu înțelegem că lucrul ăsta trebuie blamat, putem ajunge din nou la ceea ce s-a întâmplat în anul 1940, atunci când URSS, practic, a impus o schimbare a frontierelor României și a urmat ceea ce s-a întâmplat în al Doilea Război Mondial. Doriți să acceptăm aceste lucruri? Eu cred că nu! Cea mai bună pavăză a noastră e dreptul internațional și hotărârea noastră de a sprijini, de a ne bate pentru aceste principii“, a spus Adrian Năstase.

Biden trimite în Ucraina arme și asistență militară în valoare de 200 de milioane de dolari

Preşedintele american Joe Biden a autorizat sâmbătă deblocarea a 200 de milioane de dolari reprezentând arme şi alte tipuri de asistenţă pentru Ucraina, a anunţat Casa Albă, relatează Reuters.

Decizia de sâmbătă ridică ajutorul total pentru securitate acordat de SUA Ucrainei în ultimul an la 1,2 miliarde de dolari, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei americane, scrie Agerpres.

Într-un memorandum către secretarul de stat Antony Blinken, Biden a dispus ca până la 200 de milioane de dolari distribuite prin legea privind asistenţa externă să fie alocate pentru apărarea Ucrainei.

Fondurile pot fi utilizate pentru arme şi alte articole de apărare din stocul Pentagonului, precum şi pentru educaţie şi instrucţie militară. Noile fonduri au fost deblocate la câteva zile după ce Congresul SUA a aprobat un ajutor de urgenţă de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, notează Reuters (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel