Urmărește emisiunea live


Război Siria. Iran, implicare masivă în reconstrucția țării

Siria şi Iran au semnat luni seară unsprezece acorduri şi protocoale de înţelegere, în cadrul cooperării 'strategice' şi 'pe termen lung' între cele două ţări aliate în războiul care devastează Siria începând din 2011, transmite AFP.

Acordurile, semnate cu ocazia vizitei la Damasc a prim-vicepreşedintelui iranian Eshaq Jahangiri, vizează diverse domenii, printre care 'economia, educaţia, infrastructurile (...) investiţiile şi locuinţele', a informat agenţia oficială siriană Sana.

Semnarea acordurilor constituie 'un semnal către lume în ce priveşte realitatea cooperării siriană-iraniene', a declarat prim-ministrul sirian Imad Khamis, menţionând 'facilităţi legale şi administrative' în favoarea companiilor iraniene care doresc să investească în Siria şi să contribuie 'eficient la reconstrucţie'.

Au fost încheiate două protocoale de înţelegere între autorităţile feroviare şi cele de promovare a investiţiilor, înţelegeri privind reabilitarea 'porturilor Tartous şi Lattakia, construirea unei centrale energetice de 540 MW', precum şi 'în jur de zece proiecte în sectorul petrolier şi în agricultură', a precizat Khamiss.

Pagubele provocate de război economiei şi infrastructurilor siriene sunt estimate de ONU la circa 400 miliarde de dolari.

Din august, acord și de cooperare militară

Iranul se va afla 'alături de Siria în cursul fazei următoare ce va fi marcată de reconstrucţie', a promis Eshaq Jahangiri.

Iran şi Siria au semnat în august un acord de cooperare militară.

Teheranul şi-a sprijinit din punct de vedere economic aliatul în anii de conflict, prin livrări de hidrocarburi şi mai multe linii de credit.

Semnarea acordurilor de luni intervine în contextul noilor sancţiuni americane împotriva Iranului. Regimul lui Bashar al-Assad şi mai mulţi oameni de afaceri, ca şi firme siriene se află deja pe listele negre americane şi europene.

Israelul a promis în repetate rânduri că va împiedica implantarea Teheranului în Siria prin intermediul războiului din această ţară, soldat deja cu peste 360.000 de morţi şi milioane de refugiaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel