Război Siria. Erdogan, lovitură pentru Assad. Unica soluție pentru pace

Recep Erdogan, aflat în vizită în Tunisia, a reafirmat că în opinia lui nu există nicio soluţie posibilă în Siria fără plecarea preşedintelui Bashar al-Assad.

Erdogan consideră că plecarea lui Bashar al-Assad este una dintre problemele de care încercările de mediere internaţionale se împiedică, relatează AFP.

'Este absolut imposibil să se avanseze cu Assad în Siria', a declarat Erdogan în cursul unei conferinţe de presă cu omologul său tunisian Béji Caid Essebsi.

'O spun foarte clar, Bashar al-Assad este un terorist care a recurs la terorismul de stat. Nu putem spune: 'Assad poate rezolva problema'. Dacă facem aceasta, ar însemna să comitem o nedreptate' faţă de sirienii ucişi în conflict, a adăugat el.

Preşedintele turc a susţinut cu fermitate poziţia Ankarei la câteva zile după un apel comun lansat de Turcia, susţinătoare a rebelilor sirieni, dar de asemenea de Rusia şi Iran, aliate ale preşedintelui Bashar al-Assad, de a reuni la sfârşitul lunii ianuarie părţile implicate în conflict pentru a avansa spre găsirea unei soluţii politice, notează Agerpres.

După eşecul unei noi runde de convorbiri organizate în decembrie la Geneva sub egida ONU, Moscova, Teheranul şi Ankara şi-au relansat propunerea privind desfăşurarea în staţiunea rusă Soci la sfârşitul lunii ianuarie a unei reuniuni în urma căreia să fie creat un 'congres al dialogului naţional' sirian.

Unii susţinători tradiţionali ai opoziţiei siriene sunt mai puţin dornici ca plecarea preşedintelui Assad să devină o condiţie prealabilă pentru negocieri. Guvernul sirian refuză, la rândul său, orice discuţie privind soarta şefului statului.

După şase ani de conflict care s-a soldat cu peste 340.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate, regimul sirian, susţinut de armata rusă, deţine controlul pe teren, dar perspectiva unei soluţionări politice rămâne într-un punct mort.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel