Război diplomatic între Ungaria și o țară nordică

Agenți ai guvernului de la Budapesta au descins în această dimineață în sediile a trei organizații non-guvernamentale care ajută la distribuirea unor burse norvegiene, acțiune ce a tensionat relațiile diplomatice dintre cele două țări.

Bursele Norvegiene, o înțelegere între UE și Norvegia, Islanda și Lichtenstein, privind finanțarea unor proiecte în țările europene mai puțin dezvoltate, au stipendiat organizații care au criticat puternic executivul de la Budapesta în ultimii ani, scrie Reuters.

Criticii premierului Viktor Orban spun că partidul de centru-dreapta pe care acesta îl conduce, FIDESZ, și-a consolidat puterea după victoria electorală din 2010, erodând independența instituțiilor din domeniul juridic sau cea a băncii centrale. FIDESZ a fost reales cu un vot copleșitor la alegerile parlamentare din aprilie.

După ce Guvernul a impus oameni loiali FIDESZ-ului la conducerea instituțiilor publice, multe ONG-uri se tem că ele ar putea fi următoarea țintă.

Guvernul a respins criticile și a arătat că Bursele Norvegiene au pătruns într-un partid liberal-ecologist, care a obținut puțin peste 5% la alegerile din Aprilie. 

La scurt timp după alegeri, șeful de personal al lui Orban, Janos Lazar, i-a scris ministrului de Externe al Norvegiei, Vidar Helgesen, că Ungaria a primit semnale că Oslo încearcă să influențeze politica din Ungaria prin burse.

"Ați oferit un rol cheie acestui partid când bursele au fost oferite", a scris Lazar. "Am impresia că susțineți o democrație cu un singur partid în Ungaria, acel partid fiind unul pe placul vostru".

Organizațiile primesc aproximativ 100.000 de euro de la Bursele Norvegiene. Norvegia nu este membru UE, dar are o asociere separată cu blocul european. 

Ministrul Helgesen a declarat pentru Reuters că Norvegia va continua să distribuie aceste burse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel