Raluca Turcan, despre creșterea vârstei de pensionare: NU. În România speranța de viață este sub media UE

Raluca Turcan, despre creșterea vârstei de pensionare / Foto: Facebook
Raluca Turcan, despre creșterea vârstei de pensionare / Foto: Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a dat asigurări că vârsta de pensionare nu va crește. Vezi ce a spus despre deficitul din sistemul de pensii.

Raluca Turcan a vorbit despre riscurile pe care le implică lipsa unei reforme a sistemului de pensii. Ministrul Muncii a dat asigurări că vârsta de pensionare nu va crește.  

”S-a vehiculat creșterea forțată a vârstei de pensionare. Nu o creștem special pentru că în România speranța de viață la naștere, speranța de viață la vârsta pensionării și calitatea vieții active sunt sub media UE. Până să ajungă să crească vârsta de pensionare, așa cum au făcut celelalte țări din UE, România are de parcurs această etapă în care, pe de-o parte, stimulezi să rămâi în activitatea profesională și, prin alte măsuri de creștere a ocupării, de îmbunătățire a asistenței sociale, să ajuți și calitatea vieții profesionale să fie una cel puțin la nivelul mediei UE”, a spus ministrul Muncii, în emisiunea ”100%” de la Realitatea Plus, moderată de Laurențiu Botin.

 

Turcan, despre deficitul din sistemul de pensii

Raluca Turcan a explicat și din ce cauze a crescut atât de mult deficitul în sistemul de pensii. 

”Dacă nu facem reforma în sistemul public de pensii și în cel al salarizării din sistemul public, vom ajunge ca aceste două sisteme să nu mai poată fi sustenabile. Eu, ca stat, îmi fac datoria să mă gândesc și cu cât pot finanța an de an aceste sisteme. 

La pensii, lucrurile sunt dificile. Se plătesc, dar cu ce costuri? Ca să le plătim, transferăm 16 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale, bani pe care trebuie să îi luăm de undeva. Având deficit, nu producem cât cheltuim și trebuie să ne împrumutăm. 

La începutul anului 2019, deficitul era de 3,2 miliarde și aveam obligația de a finanța Pilonul II de pensii cu aproximativ 9,7 miliarde. Am operat majorări de pensii, fără reformarea sistemului, și normal că presiunea cheltuielilor a crescut. Dacă nu veneam noi la guvernare și pensiile creșteau cu 40% din septembrie, ar fi fost, față de cât plătim acum la sistemul de pensii - 90 de miliarde, un efort financiar de peste 40 de miliarde. La anul am fi ajuns la un efort financiar total de aproximativ 152 de miliarde. Asta în condițiile în care, în câțiva ani, încep să iasă la pensie cei care s-au născut între anii 66-69 și vor veni suplimentar în sistem față de cei aproximativ 200.000 care ies anual la pensie. În următorii zece ani, vom avea în plus 1,8 milioane de pensionari. Acum, nouă salariați plătesc pentru zece pensionari. Procesul de reformă este unul de durată. În 2-3 ani se vor simți și echitatea, și contributivitatea, și sustenabilitatea constantă în acest sistem.”, a explicat ministrul Muncii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel