Rachete patriot Estonia. SUA: Nu promitem nimic

Vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, a menționat duminică la Tallin posibilitatea desfășurării unor baterii de rachete Patriot în Estonia, dar nu și-a luat niciun angajament în acest sens, a declarat premierul eston Juri Ratas.

"Am discutat despre asta, dar nu despre o dată sau o oră", a spus Ratas la televiziunea de stat ERR, preluată de France Presse.

"Am menționat manevrele (Rusiei) care vor avea loc în apropierea frontierei estone (...) și modul în care Estonia, Statele Unite și NATO trebuie să le monitorizeze și să facă schimb de informații", a mai precizat prim-ministrul.

Guvernul de la Tallin a dat publicității un comunicat oficial în care precizează că Ratas și Pence au dialogat pe teme de securitate, cooperare în domeniul informatic și colaborare bilaterală.

Vizita vicepreședintelui american la Tallin va continua luni cu întâlniri cu președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, cu cea a Lituaniei, Dalia Grybauskaite, și cu președintele Letoniei, Rajmonds Vejonis. AFP arată că Pence intenționează să dea asigurări țărilor baltice și Poloniei, care au frontiere cu Rusia și se tem de un eventual atac. Potrivit unei surse militare estone, instalarea rachetelor anti-rachetă Patriot este unul din obiectivele comune ale acestor state membre NATO, unde alianța nord-atlantică desfășoară patru batalioane multinaționale. O baterie Patriot a fost instalată recent în Lituania, temporar, pe durata unui exercițiu militar.

Premierul Ratas, a cărui țară asigură în prezent președinția semestrială a Uniunii Europene, a declarat că descurajarea de către SUA și NATO în regiunea Mării Baltice "este indispensabilă pentru garantarea securității în vecinătatea imediată și în întreaga Europă". El a salutat decizia Washingtonului de a suplimenta cu 1,4 miliarde de dolari programul European Reasurance Initiative (Inițiativa de Reasigurare Europeană), care urmează să întărească prezența militară americană ca reacție la anexarea Crimeei de către Rusia, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel