Putin, în vizită la Beijing, pentru trei zile

putin
putin

Securitatea regională și cooperarea în domeniul energiei, precum și tulburările din Siria, dar și programul nuclear iranian sunt pe ordinea de zi a întâlnirii de marți de la Beijing între preşedintele rus, Vladimir Putin, și omologul său chinez, Hu Jintao, scrie france24.com.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a sosit marţi dimineaţă la Beijing, în prima sa vizită în China de la preluarea conducerii statului rus, pentru trei zile. În cursul după-amiezii de marți, Putin urmează să fie primit de către președintele Chinei, Hu Kintao, în cadrul întâlnirii cei doi lideri de stat urmând a-și coordona poziţia în ce priveşte violenţele din Siria şi programul nuclear iranian.

Ulterior, să ia parte la o ceremonie de semnare a mai multor acorduri guvernamentale și de afaceri, menite a întări cooperarea economică ruso-chineză, în special în domeniul energetic, cu precădere în livrările de gaze naturale din Rusia în China.

Miercuri şi joi, Putin şi Hu vor participa alături de alți lideri de stat, la summit-ul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), forum creat ca o contrapondere la influenţa americană în Asia și care încearcă să stimuleze integrarea regională.

OCS reuneşte Rusia, China şi patru foste republici sovietice: Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Kârgâzstan. Iranul face parte din cele patru ţări care au statut de observator la OCS, alături de Mongolia, India şi Pakistan.

Un punct important al discuțiilor privește situația din Siria. Rusia şi China au sfidat în mod repetat apelurile comunității internaţionale față de violențele din Siria, spunând că nu vor susţine măsurile care ar putea duce la intervenţia străină, statul rus fiind mult timp un aliat apropiat al regimului Bashar al-Assad, în timp ce China evită crearea unui precedent, care s-ar putea aplica și pentru Tibet și Xinjiang.

Ambele ţări se opun, de asemenea, sancţiunilor suplimentare împotriva Iranului. Cu acest prilej, Valdimir Putin se va întâlni cu omologul său iranian, Mahmoud Ahmadinejad, în contextul în care se menţin vii tensiunile legate de programul nuclear al Teheranului.

Vizita lui Vladimir Putin la Beijing urmează succede prezenței sale la cel de-al 29-lea summit Rusia-UE din Sankt-Petersburg, unde liderul de la Kremlin le-a comunicat reprezentanţilor de la Bruxelles că este cu neputinţă de realizat un parteneriat autentic între Rusia şi UE “cât timp există bariera vizelor în calea contactelor dintre cetăţeni”, dar și că Rusia nu are deținuți politici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel