EXCLUSIV  Pungile de plastic, interzise. SONDAJ: Rezultat covârșitor

Peste 33.000 de cititori DC News au votat într-un sondaj cu privire la interzicerea pungilor din plastic, fiind unul dintre cele mai votate sondaje. Rezultatul înregistrat a fost unul covârșitor.

Astfel, peste 33.000 de cititori DC News au răspuns întrebării sondajului dacă sunt de acord cu această măsură. 

66,64% dintre cititori, 22.194 voturi, au răspuns cu DA întrebării redacției. De partea cealaltă, 33,36%, un număr de 11.111 voturi, spun că NU sunt de acord cu această măsură.

(w670) 

Guvernul vrea să înlocuiască de anul viitor pungile de plastic cu punga fără mânere care, ar trebui să fie din hârtie, dar suficient de puternică încât să țină marfa pe care o sprijini dedesupt.

Cititorii DC News au votat în număr covârșitor în sondajul în care erau întrebați dacă sunt de acord cu această măsură. Răspunsul a fost un categoric ”DA”, arătând faptul că oamenii s-au săturat de poluare și mizeria din România.

Totodată, explicația numărului uriaș de voturi este că temele legate de ecologie încep să fie importante. Prin abordarea lor oamenii încep să creeze emoție. România, o țară frumoasă, dar peisajele plătesc tribut devastării prin poluare, pungi de plastic și pet-uri. Toate acestea conduc spre reacții emoționale puternice.

Jurnalistul Val Vâlcu a explicat că punga de plastic, celebra pungă de 1 leu, ”a fost simbolul eșecului economic din comunism, din timpul lui Nicolae Ceaușescu. Oamenii luau aceste pungi care se puteau împături și băga în buzunar. Plecau cu ele la Operă, la teatru, peste tot în oraș în ideea că poate pică ceva. Poate găsesc la un magazin marfă. Punga de plastic a devenit necesară. Erau raționalizate și ele, trebuia să o ai la tine”, a explicat Val Vâlcu.

Jurnalistul a continuat și a precizat că după 1989 ”când am intrat într-o societate de consum, în capitalism, primul lucru care s-a găsit în abundență a fost punga de plastic. Ca urmare, mult înainte să apară pet-urile, pungile de plastic au fost aruncate, duse de vânt, umpleau orașele, satele, munții, locurile de joacă”. El a mai adăugat că soluția ecotaxei nu a funcționat. ”Totuși lumea nu le strânge. Chiar dacă le-ai pus o valoare ele continuă să polueze. 

Val Vâlcu a vorbit și despre noile pungi fără mânere. El a arătat că după introducerea lor ”vor scădea achizițiile de impuls” întrucât vor fi destul de greu de cărat iar tineretul nu umblă cu plase ei. Ca urmare, ”impactul la magazine este că vor scădea achizițiile de impuls” precizând că vor fi afectați și țăranii întrucât din piață vor mai cumpăra doar ”cei care vin special, pregătiți cu sacoșe”. 

”E posibil să ne orientăm spre niște sacoșe portabile pe care să le avem în buzunar așa cum aveam înainte pungile de 1 leu”, a concluzionat Val Vâlcu.

Introducerea pe piaţa naţională a pungilor din plastic va fi interzisă începând cu data de 1 iulie 2018, potrivit unui proiect de lege aprobat, recent, de Guvernul României, la iniţiativa Ministerului Mediului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel