Proteste mortale Iran. UE și Trump condamnă regimul iranian pentru cele 7 zile de represiune

Donald Trump a condamnat „moartea și tragedia pe care le provoacă regimul iranian”, iar Uniunea Europeană solicită aplicarea de restricții autorităților iraniene.

După a șaptea zi de proteste mortale în Iran, președintele Trump a transmis, în cele din urmă, un mesaj pe Twitter despre tulburările petrecute, în timpul unei zile în care au avut loc audieri explozive în Congresul SUA privind acuzațiile ce i se aduc.

"Iranul a devenit atât de instabil, încât regimul a închis întregul lor sistem de internet, încât Marele popor iranian nu poate vorbi despre violența imensă care se petrece în țară", a replicat Trump. "Vor transparență ZERO, gândindu-se că lumea nu va afla moartea și tragedia pe care le provoacă Regimul iranian!"



Trump, mesaj cinic



Criticii președintelui american au făcut apel la acesta să nu acorde atenție și să nu se îngrijoreze în privința protestelor din Iran care au fost aprinse de o creștere bruscă a prețurilor carburanților joia trecută.

"Tweet-ul președintelui Trump în sprijinul protestelor din Iran este absolut cinic", a declarat pentru The Independent Peyman Jafari, istoric al Iranului la Universitatea Princeton. "Realitatea este că milioane de iranieni sunt prinși între un stat represiv care a favorizat corupția și inegalitatea și administrația americană care le-a afectat traiul cu sancțiuni draconice."

Domnul Jafari a susținut că, spre exemplu, rata inflației a fost întotdeauna relativ ridicată în Iran, dar dacă se observă parcursul din ultimii ani, „a început să coboare spre 50% din mai 2018”, când domnul Trump a anunțat retragerea SUA din acordul nuclear iranian.






UE face apel la calm

UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul ridicat de violență și a solicitat forțelor de securitate ale Iranului să manifeste reținere maximă, iar protestatarii să demonstreze în mod pașnic.

În declarația UE s-a subliniat, de asemenea, că drepturile la libertatea de exprimare și la adunare trebuie să fie garantate și a îndemnat autoritățile iraniene să asigure libera circulație a informațiilor și accesul la internet.

Amnesty International a raportat că cel puțin 106 de persoane au fost ucise în peste 20 de orașe din întreaga țară, iar rapoarte neconfirmate arată cifre mult mai îngrijorătoare.

Cel puțin trei membri ai forțelor de securitate au fost uciși de protestatari, a informat presa de stat iraniană.





Politicile guvernului iranian și sancțiunile SUA au generat situația dezastruoasă




Amin Bozorgian, sociolog iranian, stabilit în Franța, a declarat că protestele s-au extins în Iran, deoarece oamenii trăiesc într-o mizerie din ce în ce mai mare acum.

"Politicile economice neoliberale ale guvernului iranian, combinate cu sancțiunile economice, au pus presiune mai mult decât orice asupra celor cu venituri medii și mici", a declarat acesta pentru The Independent.

Dl Bozorgian a explicat că cei cu venituri superioare pot suporta aceste presiuni economice, într-o oarecare măsură, și le transferă către membrii mai puțin avantajați ai societății.





Conexiunea la internet a început să fie restabilită




Conexiunea la internet a fost restabilită în unele zone din sudul și estul Iranului, iar restul țării va fi re-conectat lent, au spus autoritățile.

Majoritatea zonelor din Teheran și din alte orașe importante continuă să nu aibă internet și doar un număr mic de entități guvernamentale și private, precum și mass-media de stat și unii jurnaliști au acces la rețeaua mondială.

S-a estimat că închiderea internetului a costat 60 de milioane de dolari (46 de milioane de lire sterline) pe zi,ca daune aduse economiei.

Un grup de studenți iranieni din străinătate au contactat universitățile unde învață și le-au cerut să prelungească termenele de depunere a cererilor pentru studii pentru potențialii studenți din Iran, care au fost privați de internet de câteva zile.

Prestigioasa Universitate McGill din Montreal, Canada, a anunțat deja că și-a prelungit termenul și va continua să monitorizeze situația din Iran.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel