Primul european pe Marte până în 2040. Alexandru Mironov: Se va întâmpla cu siguranță. Este inevitabil

Primul european pe Marte până în 2040. Alexandru Mironov: Se va întâmpla cu siguranță. Este inevitabil / Foto: Pixabay, de GooKingSword
Primul european pe Marte până în 2040. Alexandru Mironov: Se va întâmpla cu siguranță. Este inevitabil / Foto: Pixabay, de GooKingSword

Alexandru Mirnov a vorbit despre posibilitatea ca primul astronaut european să ajungă pe Marte până în 2040.

Agenția Spațială Europeană vrea să trimită până în 2040 primul astronaut european pe Marte. Cât de plauzibil este acest scenariu a explicat Alexandru Mironov, jurnalist și scriitor, la Realitatea Plus.

"Nu uitați că NASA au trimis deja o sondă care se învârte și acum în jurul planetei Marte și a trimis chiar și un rover la sol, un rover care culege materiale, culege sol și o altă navă va lua probele și va aduce pe pământ. Evident, sigur că NASA nu putea să rămână în urmă. Eu de asemenea am participat la Dublin acum 10 ani a o întâlnire unde reprezentantul NASA a venit și a spus: 2031 este anul când noi, americanii, vom pune piciorul pe Marte. Vom vedea dacă într-adevăr va fi 2031, dacă într-adevăr va fi un echipaj, un proiect rar la care să intre și europenii, dacă va intra și agenția japoneză, din păcate nu mai sunt ruși în această formulă pentru că, după cum vedeți, s-au cam răcit relațiile între astronauții din est și cei din Occident.

Însă se va întâmpla și ba chiar pot să spun că se va întâmpla cu siguranță fiindcă este inevitabil că omul va pune piciorul pe Marte, va încerca să-și construiască acolo probabil o bază sub scoarța planetei, în peșterile care sunt acolo, folosind apa care există, sunt ghețari încărcați de apă, apă însemnând nu numai lichidul necesar vieții și creșterii vegetației de care va fi nevoie, legumelor gătite pentru astronauții din viitor, dar și combustibil pentru navele pe care le vor folosi pentru întoarcerea acasă pentru extinderea sistemului solar.", a declarat Alexandru Mironov, la Realitatea Plus.

Un astronaut european ar urma să ajungă pe Lună. NASA și ESA și-au întărit cooperarea

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi NASA a anunțat că şi-au consolidat cooperarea pentru viitoare misiuni de explorare selenară şi au discutat despre posibilitatea de a trimite un astronaut european pe Lună, informează Agerpres, citând AFP.

"Aşteptăm cu nerăbdare să ni se alăture pe suprafaţa Lunii un astronaut ESA şi să continuăm să consolidăm un parteneriat strategic de lungă durată", a declarat Bill Nelson, administratorul agenţiei spaţiale americane, la sfârşitul unei reuniuni a Consiliului ESA organizat în Ţările de Jos, la care a fost invitat de onoare.

Cele două agenţii au semnat un memorandum asupra misiunii Lunar Pathfinder, primul satelit de telecomunicaţii amplasat în jurul Lunii, construit de compania britanică SSTL, ale cărei servicii au fost achiziţionate deja de ESA.

NASA se angajează să plaseze satelitul pe orbită în schimbul accesului la serviciile acestuia, a detaliat ESA în cadrul unei conferinţe de presă. Cele două agenţii vor efectua, de asemenea, teste comune asupra posibilităţii utilizării unor sateliţi de navigaţie specifici pe Lună, precum Galileo sau GPS pe Pământ.

ESA (22 de state membre) este implicată în programul american Artemis, ce prevede revenirea astronauţilor pe Lună în jurul anului 2025, dar şi în construcţia unei mini-staţii pe orbita Lunii - Lunar Gateway. Prin parteneriatele încheiate cu diverşi producători, agenţia participă la construcţia de module locuibile şi de comunicaţii. Cele două agenţii au discutat, de asemenea, despre viitorul misiunii ruso-europene ExoMars, suspendată de ESA în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Această misiune includea lansarea, la sfârşitul anului 2022, a unui rover către "Planeta Roşie" cu scopul de a fora în solul marţian în căutarea unor urme de viaţă extraterestră. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel