Prim-ministrul vietnamez Nguyen Xuan Phuc promite că nu va face nicio concesie teritorială Chinei

Prim-ministrul vietnamez Nguyen Xuan Phuc a acuzat luni Beijingul că complică situaţia din disputata Mare a Chinei de Sud şi a promis totodată că guvernul de la Hanoi nu va face niciodată concesii teritoriale, relatează DPA. 

'Situaţia în Marea Chinei de Sud a devenit recent din ce în ce mai complicată', a declarat Phuc în faţa a aproximativ 500 de deputaţi în timpul celei de-a opta sesiuni a Adunării Naţionale care a început luni. 'Violarea gravă a apelor Vietnamului încalcă dreptul internaţional şi este împotriva Declaraţiei privind comportamentul părţilor (DOC) şi a consensului la nivel înalt' între Vietnam şi China. 'Partidul şi statul nostru au afirmat în mod constant că nu vom renunţa niciodată la ceea ce ţine de independenţa, suveranitatea şi integritatea noastră teritorială', a mai spus Phuc la reuniune, transmisă în direct de televiziunea vietnameză.

Explorarea petrolului şi a gazelor în Marea Chinei de Sud este un subiect problematic în China şi Vietnam, care au cunoscut o serie de dispute violente între 1974 şi 1988 asupra controlului Insulelor Spratly şi Paracel. În 2014, un sentiment antichinez în Vietnam a declanşat atacuri letale împotriva fabricilor şi întreprinderilor deţinute de chinezi după ce instalaţii de foraj chineze au pătruns în apele disputate. Cel mai recent, tensiunile au crescut între Beijing şi Hanoi în timp ce nava de cercetare chineză Haiyang Dizhi 8 a violat în mod repetat zonă economică exclusivă a Vietnamului în căutare de rezerve de petrol şi gaze, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel