Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, spune că în Europa se simte ca în 1939

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

„Dacă Ucraina este învinsă de Rusia, nimeni în Europa nu se va simți în siguranță”, a declarat fostul președinte al Consiliului European.

„Europa se află într-o „eră prebelică” reminiscentă a anului 1939 și nimeni nu se va simți în siguranță dacă Ucraina va fi învinsă de Rusia”, a avertizat Donald Tusk.

„Pentru prima dată de la 1945, războiul în Europa devine din nou „real””, a spus el.

Tusk, fost președinte al Consiliului European și recent ales prim-ministru al Poloniei, a declarat că Vladimir Putin își intensifică războiul împotriva Ucrainei, atacând Kievul cu rachete hipersonice în plină zi pentru prima dată săptămâna aceasta.

„Nu am mai experimentat o situație ca aceasta de la 1945”, a spus el într-o serie de interviuri acordate ziarelor, printre care La Reppublica și Welt am Sonntag, în care a apelat direct la liderii Europei să facă mai mult pentru consolidarea apărării sale, notează și TheIndependent.

„Ne aflăm într-o eră prebelică. Și dacă Ucraina este învinsă de Rusia, nimeni în Europa nu se va mai putea simți în siguranță.”

Remarcile sale au venit în timp ce Rusia a lansat o serie de aproape 100 de atacuri cu drone și rachete în întreaga Ucraina.

Avertizările de raid aerian au răsunat în întreaga țară, cu 10 regiuni sub foc, a declarat ministrul ucrainean de interne, Ihor Klymenko.

Rusia și-a intensificat atacurile asupra Ucrainei în ultimele zile, lansând mai multe serii de rachete asupra capitalei Kiev și lovind infrastructura energetică din întreaga țară, aparent ca represalii pentru atacurile aeriene recente ale Ucrainei asupra regiunii de frontieră rusești Belgorod. Astfel de atacuri sporadice au fost însă comune pe tot parcursul războiului.

Blackout-uri pe scară largă au afectat deja orașul estic al Ucrainei, Harkiv, unde 700.000 de persoane au rămas fără curent electric după ce centrala termică a orașului a fost lovită într-un atac cu drone și rachete pe 22 martie.

Iarna trecută, Rusia a vizat infrastructura energetică a Ucrainei, cauzând blackout-uri frecvente. Mulți în Ucraina și în Occident se așteptau ca Rusia să repete această strategie și în acestă iarnă, dar Rusia a concentrat inițial loviturile asupra industriei de apărare a Ucrainei.

Între timp, Forțele Aeriene ale Italiei au declarat vineri că au interceptat o aeronavă neidentificată care zbura peste apele internaționale din Marea Baltică, pe care două surse de apărare din Roma le-au identificat drept avioane rusești.

Cele două interceptări au fost efectuate joi și vineri dimineața de avioanele Eurofighter italiene bazate în baza poloneză Malbork în cadrul unei misiuni NATO, se arată într-o declarație.

După ce au finalizat activitatea, avioanele italiene s-au întors la baza poloneză. Cele două surse de apărare au declarat că aeronavele rusești au fost detectate de radare, dar nu au răspuns semnalelor radio și solicitărilor de comunicare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel