Coronavirus: Prețul petrolului poate scădea sub 0 în următoarea perioadă

„Setea mondială pentru petrol s-a evaporat", titrează CNN.

„Setea mondială pentru petrol s-a evaporat", titrează CNN. Autostrăzile sunt goale, avioanele sunt pe pământ, fabricile au luminile stinse. Colapsul fără precedent al cererii de petrol a adus prețurile la cel mai scăzut nivel de 18 ani.

Pe de altă parte, producția continuă, mai ales în timpul războiului prețurilor, purtat de Arabia Saudită și de Rusia. Producătorii americani nu vor nici ei să cedeze primii încetând extragerea. Astfel, producția excesivă va ajunge să umple toate facilitățile de stocare.

Nu mai există cerere

„Piața începe să semnaleze nu numai că nu mai este cerere pentru atât de mult petrol, ci eventual nu vom avea unde să-l mai stocăm", a spus un analist de energie, Jeff Wyll.

Cu alte cuvinte, facilitățile de stocare, rafinăriile, gările, aeroporturile, porturile și țevile de petrol ar putea să ajungă la capacitate maximă – ceva ce nu s-a mai întâmplat din 1998.

Ce semnale dau prețurile în acest moment

Prețurile scăzute din unele colțuri ale pieței petrolului arată faptul că investitorii încep să se pregătească pentru un dezastru care se va întâmpla.

„Scăderea cererii are loc atât de repede încât, destul de curând, problema principală a multor producători nu va fi scoaterea unui profit, ci găsirea unui loc în care să-și stocheze marfa", se arată într-o analiză a JBC Energy.

O soluție de stocare este încărcarea excesului pe nave. JBC a transmis că 20% din flota globală de nave foarte mari s-ar putea transforma în „stocuri plutitoare" și chiar și așa surplusul nu va putea fi absorbit.

Cantități uriașe de surplus pentru aprilie și mai

În aprilie, aproximativ 950 de milioane de litri de petrol crud pe zi nu vor mai avea unde să fie stocate, iar situația din mai ar putea crește cu 10%.

„Prețul încearcă să ajungă la un nivel care va forța companiile să țină petrolul în pământ, nu în depozit. Dacă va ajunge la niveluri negative pentru a obține un astfel de comportament, se va întâmpla", a mai spus Jeff Wyll.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel