Președintele Klaus Iohannis, la Vama Siret. Galerie Foto

Președintele Klaus Iohannis a făcut o vizită oficială la Vama Siret, unul dintre cele mai aglomerate puncte de trecere dintre România și Ucraina. 

Președintele Klaus Iohannis a făcut o vizită oficială la Vama Siret, fiind însoțit de secretarul de stat Raed Arafat, ministrul de Interne Lucian Bode și alți demnitari. Președintele a fost surprins în imagini candide alături de copii refugiați veniți din Ucraina. 

”Am mers astăzi în tabăra mobilă pentru refugiați de la Siret. Mulțumesc tuturor românilor, organizațiilor umanitare, dar și autorităților care, din prima oră, s-au organizat pentru a-i ajuta pe cei care vin la noi. Niciun ucrainean, nicio ucraineancă nu vor fi refuzați la intrarea în România! Acest război neprovocat și nejustificat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a generat o catastrofă umanitară, care se va extinde. De aceea, am decis să amenajăm în județul Suceava un centru logistic umanitar, un hub, care va funcționa sub umbrela protecției civile europene, RescEU. Va colecta ajutoare umanitare din toată Europa și le va duce în Ucraina și, dacă este nevoie, și în Republica Moldova, care, de asemenea, primește foarte mulți oameni care pleacă din zonele de conflict. Împreună cu Guvernul, lucrăm pentru a rezolva absolut toate situațiile care apar. Vom face tot ce este nevoie pentru a ameliora din suferința refugiaților, dar și a celor care rămân în Ucraina”, este scris la postarea președintelui de pe Facebook. 

NATO nu se implică în conflictul din Ucraina

Președintele Klaus Iohannis spune că România nu va fi implicată în conflictul militar din Ucraina, la fel cum nu va fi implicată nici NATO. Întrebat ce va face România dacă va fi atacată, Iohannis a răspuns că nu există un scenariu în care România să fie amenințată: „E țara noastră și aici rămânem”.

Întrebat dacă România se va implica în conflictul din Ucraina, președintele Klaus Iohannis a spus, sâmbătă, la tabăra de la Siret, că România nu se va implica, la fel cum nu se va implica nici NATO în conflictul ruso-ucrainean.

„Pornim de la scenariul în care acest conflict nu se va extinde. NATO nu va fi implicată în acest conflict militar și nici România nu va fi implicată în acest conflict. Rolul nostru, pe care îl vedem, este cel pe care l-am descris: ajutăm pe cei care se refugiază, vom ajuta și pe cei care rămân în Ucraina”, a spus Iohannis.

Întrebat, în continuare, ce se va întâmpla dacă Republica Moldova va fi atacată, Iohannis a răspuns: „Cu Moldova suntem într-o relație foarte strânsă și suntem hotărâți ca în situația în care umanitar este nevoie de ajutor să intervenim și acolo. Nu avem acum date care să arate un scenariu că Moldova ar fi amenințată”, a mai spus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel