Memorandum privind trecerea South Stream prin România. Preşedintele Gazprom: „Ne interesează să facem o companie mixtă cu Romgaz“

Preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a semnat, miercuri, la Bucureşti, un memorandum prin care se prevede demararea unei analize tehnico-economice privind posibilitatea ca gazoductul South Stream să tranziteze teritoriul României. Alexei Miller a declarat şi că este interesat de crearea unei companii mixte cu Romgaz.

"În urma discuţiilor de astăzi, am semnat un memorandum de intenţie care prevede o analiză tehnico-economică ca South Stream să traverseze teritoriul României. Acest proiect se realizează, Gazprom a efectuat deja prospecţiunile în Marea Neagră şi a elaborat studiul de fezabilitate, a făcut studiul ţărilor de tranzit şi pregăteşte concluziile pentru studiul tehnico-economic pentru întregul proiect. Acum suntem în stadiul în care putem să ne gândim la optimizarea proiectului, lucru discutat cu colegii români. Construcţia va începe în 2013, iar primele livrări vor avea loc în 2015", a declarat, miercuri, la Bucureşti, preşedintele grupului rus, Alexei Miller. "În prezent, chiar am depăşit perioadele din grafic, lucrăm în devans, iar în privinţa termenului de realizare nu avem nicio îndoială că va fi realizat la timp. Nu există şi nici nu vor fi probleme de finanţare. Noi dispunem de toate resursele financiare. Capacitatea proiectată este de 63 miliarde metri cubi, iar pieţele ţintă sunt ţările din Europa de Est, de Sud şi Centrală. (...) În cazul unei decizii pozitive la nivel guvernamental va fi semnat un acord guvernamental între Rusia şi România", a adăugat Miller.

Gazprom, interesată ce crearea unei companii mixte cu Romgaz

Preşedintele Gazprom a mai declarat că grupul rus este interesat de crearea unei companii mixte cu Romgaz, însă nu a discutat acest subiect în întâlnirile pe care le-a avut cu premierul Emil Boc şi ministrul Economiei, Ion Ariton. "Nu am analizat astăzi crearea unei firme mixte, dar am convenit ca experţi ruşi să vină în România să vadă dacă există interes reciproc în acest domeniu. Noi vedem potenţialul de colaborare şi suntem interesaţi", a afirmat Miller.

Alexei Miller a discutat cu premierul Emil Boc, la Palatul Victoria, despre proiectul South Stream de transport al gazelor naturale dezvoltat de compania rusă, după ce s-a întâlnit cu oficiali ai Ministerului Economiei. El a adăugat că în cadrul dicuţiilor cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Economiei Ion Ariton au fost atinse şi subiecte precum energia electrică, petrolul şi importul direct de gaze din Rusia. "Am discutat şi alte direcţii ale colaborării cu România. Am convenit ca în viitorul apropiat să fie semnat un document privind electricitatea şi am convenit să lucrăm la nivel de experţi în domeniul petrolului şi al produselor petroliere. Am atins şi tema importului direct de gaze, dar nu a fost tema discuţiilor noastre", a precizat Miller.

El a mai pus că este convins că în cel mai scurt timp va avea loc următoarea întâlnire cu oficiali români, cel mai probabil la Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel