Președintele Camerei Reprezentanților din SUA sfidează extremiștii de dreapta pentru a impulsiona voturile privind banii pentru Israel, Ucraina și Taiwan

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a dezvăluit un plan elaborat pentru a diviza pachetul de ajutor pentru Israel, Ucraina și Taiwan în voturi separate pentru a naviga în jurul divergențelor politice din Camera Reprezentanților privind politica externă.

Confruntându-se cu o rebeliune deschisă din partea conservatorilor ferm împotriva ajutorului acordat Ucrainei, mișcarea președintelui republican privind pachetul de ajutor extern a fost un moment de cotitură esențial, prima acțiune semnificativă asupra proiectului de lege după mai mult de două luni de întârziere.

Dar intenția lui Johnson de a organiza patru voturi separate asupra părților pachetului a lăsat și posibilitatea ca acesta să fie modificat semnificativ față de pachetul de ajutor de 95 de miliarde de dolari oferit de Senat Camerei Reprezentanților în februarie, notează Birsbanetimes.

Nu este clar dacă Camera Reprezentanților ar putea ajunge la un pachet similar cu cel al Senatului sau la ceva semnificativ diferit, ceea ce ar putea complica efortul laborios de mai multe luni pentru a determina Congresul să aprobe finanțarea militară pentru Ucraina.

"Vom lăsa Camera să-și facă voia", a spus Johnson.

Dar pe măsură ce Camera a luptat să acționeze, conflictele din întreaga lume au escaladat. Șeful militar al Israelului a declarat marți că țara sa va răspunde la atacul cu rachete al Iranului de la sfârșitul săptămânii.

Șeful militar al Ucrainei a avertizat în weekend că situația pe câmpul de luptă din estul țării "s-a înrăutățit semnificativ în ultimele zile", deoarece încălzirea vremii a permis forțelor ruse să lanseze un nou atac.

"Sunt evenimente precipitante în întreaga lume pe care le urmărim cu atenție, iar noi știm că lumea ne urmărește pentru a vedea cum reacționăm", a spus Johnson.

Președintele SUA, Joe Biden, găzduindu-l pe premierul ceh Petr Fiala la Casa Albă, a cerut Camerei să ia imediat în considerare pachetul de finanțare al Senatului. "Trebuie să o facă acum", a spus el.

Dar Johnson ar pierde sprijinul democratic de care are nevoie dacă se abate prea mult spre prioritățile exclusiv republicane. Orice revizuire a pachetului poate provoca și întârzieri în Senat, unde o mare parte din republicani se opun ajutorului pentru Ucraina, iar democrații au devenit tot mai îngrijorați de campania Israelului în Gaza.

Johnson a declarat că propunerile vor structura o parte din finanțarea pentru Kiev sub formă de împrumuturi, vor permite SUA să confiște activele băncii centrale ruse înghețate și vor impune alte sancțiuni Iranului.

Întâlnirea GOP a fost plină de legislatori în dezacord în abordarea lor față de conflictul cu Rusia: liderii defensivi republicani, inclusiv cei mai importanți politicieni din comisiile de securitate națională, sunt în conflict cu conservatorii care se opun ferm sprijinului continuu pentru lupta Kievului.

Cum se întâmplă adesea, întâlnirea s-a transformat într-o dezbatere liberă de idei pe măsură ce republicanii au încercat să-și pună amprenta pe pachet dar rareori au găsit vreo unitate. Totuși, planul lui Johnson a câștigat un sprijin semnificativ din partea republicanilor, a spus reprezentantul din Florida Greg Steube în timp ce părăsea întâlnirea.

"Nu-mi place", a spus el. "Dar sunt clar în minoritate."

Totuși, sprijinul lui Johnson pentru ajutorul acordat Ucrainei ar putea incita și mai mult conservatorii care sunt deja furioși pe direcția sa ca președinte al Camerei.

Republicanul controversat Marjorie Taylor Greene amenință deja că-l va demite pe el ca președinte al Camerei. Când a intrat la întâlnirea republicană cu ușile închise luni, ea a spus că mesajul ei pentru președinte a fost simplu: "Nu finanțați Ucraina."

Un alt aspect necunoscut este cum va răspunde Donald Trump, liderul republicanilor care s-a revoltat împotriva ajutorului extern. Johnson s-a întâlnit cu Trump săptămâna trecută la clubul său din Florida.

Democrații l-au presat pe Johnson să adopte pur și simplu proiectul de lege aprobat de Senat care ar furniza un total de 95 de miliarde de dolari pentru aliații SUA, precum și sprijin umanitar pentru civili în Gaza și Ucraina.

"Camera trebuie să se grăbească să vină în ajutorul Israelului cât mai repede cu putință, și singurul mod de a face acest lucru este să se aprobe suplimentarul Senatului ASAP", a declarat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer.

Liderul democrat din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, a promis într-o scrisoare adresată parlamentarilor să facă "tot ce ne stă în putere legislativă pentru a confrunta agresiunea" în întreaga lume, și a descris situația ca fiind similară cu cea dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

"Evenimentele foarte serioase din acest weekend trecut din Orientul Mijlociu și Europa de Est subliniază necesitatea ca Congresul să acționeze imediat", a declarat Jeffries. "Trebuie să abordăm imediat proiectul de lege bipartisan și cuprinzător privind securitatea națională adoptat de Senat."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel