Presa portocalie face scenarii pentru revenirea lui Băsescu: de la fracturarea PSD până la o criză internațională

Presa cotrocenistă recunoaște că președintele mai are puține pârghii de manevră, dar vorbește totodată despre modalitățile prin care șeful statului poate obține din nou puterea. Astfel, sunt abordate trei scenarii care l-ar readuce pe Băsescu în mijlocul scenei politice: fractură în PSD, destructurarea USL, și, cel mai grav, o criză internațională majoră. Ultima ipoteză presupune reinvestirea lui Traian Băsescu în rolul său de ”mare tactician și jucător”.

Presa portocalie recunoaște că pârghiile lui Traian Băsescu sunt reprezentate de instituțiile în care se mai sprijină: ANI, DNA și Parchet. Acum se mizează pe o eventuală rupere a USL, dar și pe o fisură în cadrul partidului cu cele mai multe mandate în Parlament: PSD.

”Partidul, și așa controlat în mare parte de Drangea, trece acum în totalitate sub tutela sa. În mâna secretarului general al PSD stă de acum biciul și zăhărelul: dezvoltarea regională și administrația (...) Cine din partid se mai uita la ce zice Victor Ponta?”, scrie Dan Tapalagă pentru Hotnews.

România Liberă, aceeași care în campania electorală îl sfătuia pe Traian Băsescu să schimbe rezultatul alegerilor, duce jocul politic la alt nivel, doar pentru a-i da președintelui puterea. Sabina Fati vorbește în prima parte a editorialului ”Sfârșitul lui Băsescu” despre destrămarea USL-ului, care, în viziunea ei, se va produce pe marginea alegerilor prezidențiale din 2014. ”Traian Băsescu va fi nevoit să rămână în umbră, până când USL se va destrăma în mod natural: fie după începerea negocierilor privind modificarea Constituţiei, fiindcă PNL şi PSD au opţiuni diferite privind alegerea preşedintelui, fie cu cel puţin un an înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014, pentru că cel mai mare partid autohton va dori să aibă propriul candidat în această cursă şi nu să meargă pe mâna lui Crin Antonescu”, scrie Sabina Fati

Sfârșitul editorialului însă, lansează o ipoteză mult mai gravă. ”Preşedintele s-ar mai putea întoarce la rolul său activ de mare tactician şi jucător numai dacă apare o criză internaţională majoră, altfel va rămâne la Cotroceni doar ca o butaforie, ducând în spate povara trecutului şi căsnicia scopurilor contradictorii încheiată cu Victor Ponta”, spune Sabina Fati. Ea vorbește de o criză cu impact mare, ce i-ar putea reda președintelui-jucător libertatea mișcărilor politice. Într-un asemenea context, produs de respectiva ”criză internațională majoră”, președintele, în calitatea sa de comandant suprem, și-ar putea juca în voie rolul ”de mare tactician”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel