Urmărește emisiunea live


Presa internațională: Alegerile locale au spulberat dreapta română

Românii s-au săturat de austeritate. Votul lor la scrutinul de duminică pentru administrațiile locale a spulberat dreapta română, noul Guvern depășind acest test dinaintea alegerilor parlamentare din toamnă, susține presa internațională.

"Românii i-au dat noului guvern cu orientare de stânga, condus de Victor Ponta, un sprijin puternic în alegerile locale de duminică, trimiţând un mesaj clar că s-au săturat de austeritate", scrie corespondentul agenţiei Reuters la Bucureşti. Acesta aminteşte că USL a venit la putere luna trecută, "pe un val de nemulţumire cu privire la măsurile de austeritate, în cea de-a doua mai săracă ţară din UE".

De asemenea, jurnaliștii de la agenția spaniolă EFE apreciază că rezultatul înregistrat la scrutinul din 10 iunie din România se datorează măsurilor drastice de austeritate luate de PDL. "Alegerile municipale spulberă dreapta română şi politicile sale de austeritate", titrează EFE, apreciind că "românii au sancţionat politicile dure de austeritate aplicate de PDL, înlăturat acum o lună de la guvernare printr-o moţiune de cenzură".

În ceea ce privește comentariile francezilor, Agenţia France Presse îşi deschide astfel corespondenţa: "Coaliţia de centru-stânga la putere în România, USL, şi-a proclamat victoria în alegerile municipale şi judeţene, după publicarea primelor sondaje exit-poll", menționând prezența la vot mai mare decât la scrutinul din 2008.

Primele rezultate oficiale vor fi cunoscute abia luni dimineaţă, menţionează AFP, adăugând că aceste alegeri s-au derulat la aproximativ o lună după sosirea USL la putere, după ce a înlăturat printr-o moţiune de cenzură Guvernul anterior, foarte nepopular din cauza măsurilor de austeritate.

"Candidaţii USL conduc în cursele pentru primăriile marilor oraşe (...) Alegerile locale sunt considerate, în general, ca un test elocvent pentru alegerile parlamentare programate mai târziu, în acest an", menționează și agenţia Xinhua, într-un text reluat şi de Shanghai Daily.

Mai mult de jumătate dintre cei peste 18 milioane de alegători s-au prezentat la urne, informează agenţia China Nouă, subliniind că pentru prima dată după 1989, alegerea primarilor se desfăşoară într-un singur tur. Scrutinul local este considerat un test înaintea alegerilor parlamentare din toamnă.

Rezultatele alegerilor vor confirma faptul că românii s-au săturat de austeritate, susțin și jurnaliștii agenţiei germane DPA, precizând că în toamnă va avea loc scrutinul parlamentar.

În Italia, agenţia ANSA citează sondajele realizate la ieşirea de la urne, potrivit cărora candidaţii USL au câştigat cu peste 50 la sută din voturi în numeroase regiuni şi mari oraşe din ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel