Presa din Rusia e doar o mașină de propagandă a sistemului. Jurnalista Antonina Favorskaya rămâne în custodie în așteptarea procesului pentru acuzații de extremism

Agerpres
Agerpres

Un tribunal din Moscova a ordonat ca o jurnalistă rusă care a acoperit procesele fostului politician de opoziție rus, Alexei Navalny, și a altor disidenți să rămână în custodie în timp ce se desfășoară o investigație și un proces pentru acuzații de extremism.

Antonina Favorskaya, cunoscută și sub numele de Antonina Kravtsova, a fost arestată mai devreme în acest lună. Vineri, tribunalul districtului Basmanny din Moscova a ordonat să rămână în arest preventiv cel puțin până la 28 mai, relatează The Guardian.

Audierea a fost efectuată în spatele ușilor închise la cererea investigatorilor, ceea ce a fost susținut de judecătorul președinte. Favorskaya și avocatul ei au protestat împotriva deciziei, a raportat site-ul de știri independent rus Mediazona.

"Sunt complet împotriva unui proces închis. Presa trebuie să știe ce se întâmplă aici, de ce sunt acuzată", a fost citată Favorskaya de către Mediazona. Ea este acuzată că a colectat materiale, a produs și editat videoclipuri și publicații pentru Fundația pentru Combaterea Corupției a lui Navalny, care a fost interzisă ca extremistă de autoritățile ruse, conform oficialilor instanței. Ea este acuzată de implicare într-un grup extremist, o infracțiune penală pedepsită cu până la șase ani de închisoare.

Favorskaya a fost arestată pe 17 martie după ce a depus flori pe mormântul lui Navalny. Ea a petrecut 10 zile în închisoare după ce a fost acuzată de nesupunere față de poliție, dar când acea perioadă de detenție s-a încheiat, autoritățile au acuzat-o din nou și i-au ordonat să apară în fața instanței vineri, conform OVD-Info, un grup rus de drepturile omului.

Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a lui Navalny, a declarat că Favorskaya nu a publicat nimic pe platformele Fundației și a sugerat că autoritățile ruse au vizat-o pentru că își făcea treaba de jurnalist.

Yarmysh a scris pe X: "Chiar dacă ignorăm falsitatea acuzației, esența rămâne - jurnalista este acuzată de activitate jurnalistică."

Navalny a murit într-o colonie penală din Arctica în februarie. Favorskaya a acoperit procesele lui Navalny de ani de zile, precum și procesele altor critici ai Kremlinului prinși într-o represiune guvernamentală implacabilă.

Ea a fost una dintre cei șase jurnaliști arestați în întreaga Rusie în martie, a declarat organizația pentru libertatea presei Reporteri Fără Frontiere joi.

Favorskaya și mai mulți jurnaliști ruși au fost vizati de autorități în cadrul represiunii asupra disidenței în Rusia, îndreptată împotriva figurilor de opoziție, jurnaliștilor, activiștilor și membrilor comunității LGBTQ+.

Arestarea ei a venit în prima aniversare a arestării lui Evan Gershkovich, un reporter în vârstă de 32 de ani de la Wall Street Journal, care așteaptă procesul în temuta închisoare Lefortovo din Moscova, pe baza acuzațiilor de spionaj, pe care el și angajatorul său le-au negat vehement.

Guvernul SUA a declarat că Gershkovich este detinut în mod injust, iar oficialii l-au acuzat pe Moscova că folosește jurnalistul ca pe un pion pentru scopuri politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel