Premieră! O orgă a difuzat o nouă notă muzicală, după şapte ani

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

O orgă dintr-o biserică din estul Germaniei a difuzat o nouă notă muzicală. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată după 7 ani.

Zeci de pasionaţi de muzică, purtând măşti sanitare, s-au reunit într-o biserică dintr-un oraş din estul Germaniei sâmbătă pentru a asista la prima difuzare din ultimii şapte ani a unei noi note în cadrul unei compoziţii pentru orgă ce deţine recordul mondial pentru cea mai îndelungată interpretare la acest instrument muzical, care va dura 639 de ani, informează Reuters, scrie Agerpres. 

Biserica Sfântul Buchardi din oraşul german Halberstadt a început să difuzeze lucrarea pentru orgă "As Slow as Possible" a compozitorului american John Cage în anul 2001, iar precedenta difuzare a unei noi note muzicale în cadrul acestei compoziţii insolite a avut loc în 2013.

Administratorii bisericii germane au ales să interpreteze într-o manieră extremă titlul compoziţiei - "Cât mai lent posibil" -, întrucât difuzarea completă a lucrării muzicale va dura 639 de ani şi se va încheia abia în anul 2640.

Cât timp va fi difuzată nota



Saci de nisipi au fost ataşaţi de acea orgă sâmbătă, pentru a coincide cu împlinirea a 108 ani de la naşterea compozitorului John Cage. Astfel, orga din Halberstadt va difuza nota sol diez pentru următoarele 2.527 de zile.

"Sunetul difuzat din 5 octombrie 2013 şi până astăzi, 5 septembrie 2020, ziua ce marchează a 108-a aniversare a lui John Cage, este cel mai îndelungat sunet neîntrerupt", a declarat Rainer Neugebauer, coordonatorul John Cage Organ Project din Halberstadt.

Potrivit site-ului francemusique.fr, titlul lucrării "Cât mai lent posibil" reprezintă singura indicaţie lăsată de compozitorul acestei partituri misterioase pentru orgă, ce a fost compusă în 1987.

Cel mai lung concert 



La câţiva ani după moartea lui John Cage, în 1992, mai mulţi artişti pasionaţi de muzică au decis să răspundă ad litteram provocării lansate de muzicianul american. Cel mai lung concert din lume a început în 2001 în Germania, în biserica oraşului Halberstadt, situat la sud de Hanovra. Alegerea acelei biserici s-a bazat pe faptul că prima sa orgă data din 1361, cu exact 639 de ani înainte de concretizarea proiectului, în 2000. Compoziţia muzicală a început să fie difuzată în 2001 şi se nu se va opri prea curând.

Difuzarea a început printr-o "scurtă" pauză de doi ani, care echivalează cu primul timp muzical marcat în partitura originală. Apoi, în 2008, au fost difuzate primele două note, iar din 2013 a fost difuzat fără întrerupere acelaşi acord.

Schimbările notelor difuzate în cadrul acestui concert pentru orgă au loc de fiecare dată în a cincea zi a lunii septembrie, pentru a corespunde cu ziua de naştere a compozitorului John Cage. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel