PREMIERĂ. Acordul care distruge monopolul gazului rusesc

O țară europeană, dependentă 100% de gazul rusesc, a semnat un acord ca o "bubă" pentru Federație Rusă. Este o premieră ce distruge monopolul gazului rusesc. 

Lituania, țară dependentă 100% de importurile de gaz de la Gazprom, a semnat un acord în urma căruia va primi gaz lichefiat din Norvegia. LitGas, o subsidiată a holdingului energetic lituanian Lietuvos Energija, a semnat un prim acord de achiziţie de gaz lichefiat cu gigantul norvegian Statoil. Contractul acoperă o perioadă de cinci ani. Valoarea totală a contractului este de cuprinsă între 725 şi 870 de milioane de euro, scrie economica.net

Terminalul, singurul pe care îl deţine în prezent Lituania, va deveni operaţional în decembrie şi prin el se va aduce gaz lichefiat care va reprezenta până la 25% din consumul statului baltic. Pe termen lung, Lituania, în cooperare cu vecinii săi, Letonia şi Estonia, are în plan construcţia unui terminal şi mai mare, care să satisfacă nevoile de consum ale celor trei state. Cel mai optimist termen pentru acest proiect este anul 2020.

Cancerul, o bombă cu ceas. Lupta cu boala, IMPOSIBIL de câștigat

România este una dintre ţările europene cu cel mai mic grad de dependenţă faţă de Gazprom, iar dependenţa a scăzut în ultimii ani, dar nu pentru că ar fi găsit o sursă alternativă de gaze, ci pentru că reducerea activităţii economice a condus la o scădere a consumului, de la 30% în anii de boom economic, la nici 5% în acest an.

Singurul lucru pe care l-au făcut autorităţile de la Bucureşti a fost să finalizeze gazoductul Szeged-Arad, prin care România s-a conectat la sistemul de transport al gazelor din Europa Centrală. Pe aici se pot aduce gaze care vin tot din Rusia, dar la un preţ mai mic decât cel la care se importă acum prin intermediarii agreaţi de Gazprom. Proiectul Nabucco, care prevedea alimentarea Europei centrale cu gaz din Caucaz, via România, a fost oficial abandonat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel