Premieră în ultimii 11 ani: Banca Centrală Europeană a decis majorarea ratelor dobânzilor pentru a combate inflația

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată din 2011 încoace, pentru a combate inflația din zona euro, care a crescut luna trecută la 8,6%.

Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE și a aprobat instrumentul de protecție a transmisiei politicii monetare (Transmission Protection Instrument – TPI), potrivit unui comunicat transmis de Banca Centrală Europeană.

În ședințele viitoare va fi adecvată normalizarea în continuare a ratelor dobânzilor

Traiectoria viitoare a ratelor de politică monetară ale Consiliului guvernatorilor va depinde în continuare de date și va contribui la atingerea țintei inflației de 2% pe termen mediu. În contextul normalizării politicii sale, Consiliul guvernatorilor va analiza o serie de opțiuni de remunerare a deținerilor de lichiditate excedentară.

Evaluarea Consiliului guvernatorilor a arătat că introducerea TPI este necesară pentru sprijinirea transmisiei eficace a politicii monetare. Mai exact, pe măsură ce Consiliul guvernatorilor continuă normalizarea politicii monetare, TPI va garanta transmiterea fără sincope a orientării politicii monetare la nivelul tuturor țărilor din zona euro. Unicitatea politicii monetare a Consiliului guvernatorilor reprezintă o condiție prealabilă pentru ca BCE să își poată îndeplini mandatul privind stabilitatea prețurilor.

TPI va fi adăugat în instrumentarul Consiliului guvernatorilor și poate fi activat pentru a contracara o dinamică nejustificată, dezordonată a pieței care constituie o amenințare gravă la adresa transmisiei politicii monetare la nivelul zonei euro.

Amploarea achizițiilor efectuate în cadrul TPI depinde de severitatea riscurilor cu care se confruntă transmisia politicii monetare. Achizițiile nu sunt restricționate ex ante. Prin protejarea mecanismului de transmisie, TPI va permite Consiliului guvernatorilor să își îndeplinească cu mai multă eficacitate mandatul privind stabilitatea prețurilor.

Ratele dobânzilor reprezentative ale BCE

Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 0,50%, 0,75% și, respectiv, 0,00% începând cu data de 27 iulie 2022.

În ședințele viitoare ale Consiliului guvernatorilor, va fi adecvată normalizarea în continuare a ratelor dobânzilor. Devansarea astăzi a ieșirii din mediul caracterizat de rate negative ale dobânzilor permite Consiliului guvernatorilor tranziția către adoptarea unei abordări de la o ședință la alta pentru deciziile privind ratele dobânzilor. Traiectoria viitoare a ratelor de politică monetară ale Consiliului guvernatorilor va depinde în continuare de date și va contribui la atingerea țintei inflației de 2% pe termen mediu.

Programul de achiziționare de active și programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie

Consiliul guvernatorilor intenționează să continue reinvestirea, în totalitate, a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului de achiziționare de active (asset purchase programme – APP) pe o perioadă extinsă după data la care va iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor volume însemnate de lichiditate și a unei orientări corespunzătoare a politicii monetare.

În ceea ce privește PEPP, Consiliul guvernatorilor intenționează să reinvestească principalul aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului cel puțin până la sfârșitul anului 2024. În orice caz, reducerea progresivă în viitor a portofoliului PEPP va fi gestionată astfel încât să se evite o interferență cu orientarea adecvată a politicii monetare.

Răscumpărările care ajung la scadență în cadrul portofoliului PEPP sunt reinvestite de o manieră flexibilă, în vederea contracarării riscurilor asociate pandemiei la adresa mecanismului de transmisie.

Operațiunile de refinanțare

Consiliul guvernatorilor va continua să monitorizeze condițiile de finanțare a băncilor și să asigure că ajungerea la scadență a operațiunilor efectuate în cadrul celei de-a treia serii de operațiuni țintite de refinanțare pe termen mai lung (OTRTL III) nu afectează transmisia fără sincope a politicii sale monetare. Consiliul guvernatorilor va evalua, de asemenea, periodic modul în care operațiunile țintite de creditare contribuie la orientarea politicii sale monetare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1